Тази рецепта научих от главния готвач на ресторанта, в който работех като сервитьор. Въпреки че той ми разкри своята "готварска тайна", след много години реших да разкрия рецептата публично.
Жена ми е възхитена и иска да й готвя това ястие всеки ден. Може да ви се стори, че е най-обикновено ястие с месо , но неустоимият вкус се дължи на специалния сос, който всъщност е тайната на тази рецепта. Ето какво ви трябва за нашето Свинско в специален сос :
Свинско в специален сос
Продукти:
1 кг свинско филе (месото да е нарязано на пържоли)
сол и черен пипер на вкус
5 големи картофа
вода
1 глава лук
олио
100 г кашкавал
3 супени лъжици гъсто кисело мляко/заквасена сметана
2 супени лъжици майонеза
1 малка чаена лъжичка горчица
ЗА САЛАТА (всички съставки се нарязват на ситно и се смесват):
1 краставица
3 твърдо сварени яйца
пресен магданоз
шепа маслини
80 гр. кочани царевица
1 супена лъжица заквасена сметана/гъсто кисело мляко
1 чаена лъжичка майонеза
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото на тънки пържоли, след което наредете всяко парче едно до друго върху дървен плот. Покрийте ги с плик или прозрачно стреч фолио, след което ги изтънете със специално чукче за месо.
След това ги посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Обърнете ги на другата страна, покрийте ги отново с фолиото и повторете процедурата, изтънете ги с чук и ги овкусете. Отново покрийте готовото месо и го оставете да престои 20 минути в хладилник, за да поеме подправките.
През това време измийте и обелете картофите, след което ги настържете на едрата страна на рендето. Сложете настъргания картоф веднага в купа със студена вода, за да не потъмнее и отмийте излишното нишесте.
Нарежете лука на тънки полукръгчета, а картофите прецедете през цедка. Изстискайте ги добре, за да изтече цялата вода от тях. Намажете с малко олио средно голяма форма за печене (дъното и стените).
Разстелете добре изцедените картофи (с ръце) на дъното на съда (да покрие всичко), след което ги притиснете с лъжица или шпатула, за да оформите слой. Върху картофите подредете наредените кръгчета лук.
Извадете месото от хладилника и го наредете върху лука.
В отделна купа настържете 100 г кашкавал (сирене), след което добавете три супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана, две супени лъжици майонеза и една пълна малка лъжичка горчица (френска или каквато имате). Разбъркайте добре всички съставки и с получената смес намажете равномерно месото.
Покрийте първо с хартия за печене (леко навлажнена, за да може да залепне за тавата), а отгоре покрийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. След това отстранете фолиото и печете още 20 минути. Докато месото се пече, направете салатата.
Поднесете готовото месо с приготвената салата и се насладете на обилен и вкусен обяд!