Тодоровден е празник, който се чества в първата събота на Великденските пости и е посветен на Свети Теодор Тирон.
В някои краища на страната ни има обичай за този празник да се приготвя жито, което иначе се приготвя за Задушница. Особено значение се отдавало на погачата, както и на варената царевица. Ето как се приготвя Тодорова погача за Тодоровден:
Тодорова погача за Тодоровден
Продукти:
- 400 г брашно (300 бели + 100 цели) + за поръсване и месене
- 50 мл зехтин + за замазване
- ½ чаена лъжичка захар
- 20 г прясна мая или 1 пакетче суха мая
- 200 мл вода (50 мл обикновена + 150 мл газирана)
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 3 глави лук
- 2-3 скилидки чесън (може и на прах) по желание
- олио според нуждите
- 200 г смлени орехи (150 г + 50 г)
- сол, черен пипер, червен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязания лук се запържва в малко олио, след което се добавя наситнен чесън и сол на вкус.
Готовият лук се оставя настрана, добавят се 150 г смлени орехи, подправя се с черен и червен пипер. Оставете останалите орехи настрана за по-късно. Разтворете маята и захарта в 50 мл хладка вода, след което оставете да шупне за около 10 минути.
В купа за бъркане сложете брашно, добавете сол на вкус, добавете олиото и активираната мая, след което с постепенно добавяне на газирана вода замесете тесто.
Оставете да престои около 15 минути, след което го омесете и го разделете на три приблизително равни части.
Разточете първата част от тестото с точилка, намажете цялата повърхност с масло и поръсете с половината от останалите смлени орехи (25 г).
Разточете втората част от тестото, прехвърлете я върху първата, след което я намажете с олио и поръсете с орехи.
Разточете и третата част, прехвърлете я върху втората, съединете трите теста и оформете руло. Разделете го отново на три части.
Намажете кръгла тава (26 или 28 см) с олио и поръсете с брашно. Разточете с точилка първата част от тестото с големината на тавата, след което внимателно я прехвърлете на дъното и разпределете половината от плънката с лук и орехи.
Покрийте с втора кора, а върху нея наредете втората част от плънката. Накрая покрийте всичко с третата част от тестото, съединете краищата и намажете тортата отгоре с олио.
Печете в загрята фурна на 200 градуса около 45-50 градуса. Изпечената гореща погача намажете отново с олио веднага след като я извадите. Оставете да изстине малко, след което я нарежете на парчета и сервирайте.
Яде се още същия ден в който се прави, много е вкусна, но на другия ден става малко суха. Заедно с питката се вари царевица и жито и всичко се носи в църквата за здраве и берекет.