Тодорова погача за Тодоровден - напълнете я така и занесете парченце в църквата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тодорова погача за Тодоровден - напълнете я така и занесете парченце в църквата
Тодорова погача за Тодоровден - напълнете я така и занесете парченце в църквата
3146
Тодорова погача за Тодоровден - напълнете я така и занесете парченце в църквата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тодоровден е празник, който се чества в първата събота на Великденските пости и е посветен на Свети Теодор Тирон.

В някои краища на страната ни има обичай за този празник да се приготвя жито, което иначе се приготвя за Задушница. Особено значение се отдавало на погачата, както и на варената царевица. Ето как се приготвя Тодорова погача за Тодоровден:

Тодорова погача за Тодоровден

Продукти: 

  • 400 г брашно (300 бели + 100 цели) + за поръсване и месене
  • 50 мл зехтин + за замазване
  • ½ чаена лъжичка захар
  • 20 г прясна мая или 1 пакетче суха мая
  • 200 мл вода (50 мл обикновена + 150 мл газирана)

ЗА ПЛЪНКАТА:

  • 3 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън (може и на прах) по желание
  • олио според нуждите
  • 200 г смлени орехи (150 г + 50 г)
  • сол, черен пипер, червен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Нарязания лук се запържва в малко олио, след което се добавя наситнен чесън и сол на вкус.

Готовият лук се оставя настрана, добавят се 150 г смлени орехи, подправя се с черен и червен пипер. Оставете останалите орехи настрана за по-късно. Разтворете маята и захарта в 50 мл хладка вода, след което оставете да шупне за около 10 минути.

В купа за бъркане сложете брашно, добавете сол на вкус, добавете олиото и активираната мая, след което с постепенно добавяне на газирана вода замесете тесто.

Оставете да престои около 15 минути, след което го омесете и го разделете на три приблизително равни части.

Разточете първата част от тестото с точилка, намажете цялата повърхност с масло и поръсете с половината от останалите смлени орехи (25 г).

Разточете втората част от тестото, прехвърлете я върху първата, след което я намажете с олио и поръсете с орехи.

Разточете и третата част, прехвърлете я върху втората, съединете трите теста и оформете руло. Разделете го отново на три части.

Намажете кръгла тава (26 или 28 см) с олио и поръсете с брашно. Разточете с точилка първата част от тестото с големината на тавата, след което внимателно я прехвърлете на дъното и разпределете половината от плънката с лук и орехи.

погача с орехи

Покрийте с втора кора, а върху нея наредете втората част от плънката. Накрая покрийте всичко с третата част от тестото, съединете краищата и намажете тортата отгоре с олио.

кори от тесто

Тодорова погача

Печете в загрята фурна на 200 градуса около 45-50 градуса. Изпечената гореща погача намажете отново с олио веднага след като я извадите. Оставете да изстине малко, след което я нарежете на парчета и сервирайте.

погача Тодоровден

Тодорова погача

Яде се още същия ден в който се прави, много е вкусна, но на другия ден става малко суха. Заедно с питката се вари царевица и жито и всичко се носи в църквата за здраве и берекет.

нарязана погача

парче погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft