Колкото по-разнообразна е диетата, толкова повече молекули на витамин А навлизат в кръвта и така достигат до всички клетки в тялото.
Най-лесният начин да познаете, че имате дефицит на витамин А е, че например сутрин се чувствате добре и бодри, а към обяд вече сте уморени, апатични и някак си "мрачни" в лицето.
Витамин А е вид витамин, който в нашата имунна система се бори с вируси, бактерии и други патогени, поддържа тялото младо и здраво, подобрява зрението и прави кожата гладка и здрава.
Хората, чиито клетки са наситени с каротин, т.е. витамин А, остават млади по-дълго.
Но как да напълним клетките с каротин ? Като консумирате възможно най-много храни, богати на витамин А!
Това преди всичко означава да ядете възможно най-много тъмнозелени, жълти и червени зеленчуци, като спанак, броколи, моркови, цвекло и тиква. Кайсиите също съдържат много витамин А.
Как каротинът влиза в кръвта?
Каротините са пигменти, съдържащи мазнини. Около 60 от тях се считат за провитамини, прекурсори на витамин А, които се произвеждат по време на метаболизма. Готовият витамин А учените наричат още ретинол, ратин или ретиноид в зависимост от химическата структура – съдържа се в някои животински продукти като черен дроб, масло, пълномаслено мляко, сирене, яйца и особено рибено масло.
Животните превръщат каротините по време на метаболизма в готов витамин А. Този витамин бързо навлиза в кръвта и по този начин в клетките на тялото.
Храни, които съдържат витамин А:
- телешки дроб
- морков
- спанак
- тиква
- папая
- зеле
- броколи
- пъпеш
- домат
- авокадо
- кайсия
- маруля
- грах
- боб
Ами ако на детето му липсва витамин А?
Последните изследвания показват, че витамин А е тясно свързан с растежния хормон. Затова децата трябва да ядат много тъмнозелени, жълти и червени зеленчуци, които влияят върху растежа на зъбите, образуването на костите и укрепването на целия защитен механизъм на организма.