Анализирани са общо 14 клинични проучвания, които са били проведени върху 55 000 анкетирани, при което е наблюдавано влиянието на приема хранителни добавки под формата на витамини, върху риска от сърдечен удар .
Всички проучвания сравни прием на хранителни добавки с плацебо или характерно ниски дози витамини от В групата.
Респондентите са наблюдавани в продължение на шест месеца, а резултатите от проучването показват, че приема на витамини под формата на хранителни добавки намалява риска от инфаркт за седем процента, в сравнение с тези от анкетираните, които приемат плацебо или ниски дози витамини В комплекс.
Въпреки това, авторите на изследването разбрали, че фолиевата киселина (Б9) и витамини В12 под формата на хранителни добавки не намаляват риска от инфаркт и не влияят на интензивността на инфаркта.
Авторите на проучването също е подчертали, че различните заболявания, прием на лекарства и обогатените продукти могат да повлияят на действието на Б витамини в организма.
В храни, богати на фолиева киселина попадат зелените листни зеленчуци, птиче месо, цитрусови плодове, особено портокал и грейпфрут.
Хранителни стоки богати на В12 са: цревното месо, птиче месо, риба, морски дарове, яйца, мляко.