Ако кажете на някого, че храната, която яде, съдържа насекоми, мнозина ще ги побият тръпки.
Въпреки това, именно тази реалност "наднича" зад кратките кодове на опаковката на някои продукти.
В днешната статия ще ви научим как да разпознаете продукти , които съдържат насекоми .
Снимка: Pinterest
Ето за какво да внимавате, когато избирате продукти в супермаркетите.
Можете да срещнете храни, съдържащи насекоми от 2018 г.
Снимка: Pinterest
Въпреки че тази мисъл може да ви накара да ви прилошее, трябва да знаете, че насекомите помагат на хранителната индустрия от незапомнени времена.
Например, най-скъпият мед от медена роса се създава чрез преминаване на сока от растенията през храносмилателната система на медоносните листни въшки и червеите, докато произведената от тях медена роса след това се събира от пчелите.
Снимка: Pinterest
Друг пример са лъскавите повърхности на сладкиши като бонбони дражета например.
Полиращата субстанция, природна смола (E 904) се произвежда от секретите на щитоносните въшки и освен в сладкарството се използва и като вещество за покритие на таблетки и капсули във фармацевтичната индустрия.
Снимка: Pinterest
Сушени плодове, ядки или кафеени зърна също съдържат подобна полираща субстанция, която се получава от секрети на насекоми.
Червеният оцветител кармин (Е 120) принадлежи към хранителните бои.
Получава се от изсушените тела на женските насекоми от вида кохинила.
Снимка: Тримарт
Можете да го намерите и под термина кармин и се среща например в конфитюри, дъвки, сладкиши, но се използва и от фармацевтичната индустрия.
Освен това се съдържа и в пушените меса.
Яденето само на насекоми не е често срещано явление у нас.
Въпреки това можете да намерите насекоми като съставка в много храни, които се предлагат в супермаркетите.
Снимка: Pinterest
Такива храни включват също протеинови блокчета, които са направени от щурци.
За всеки продукт са точно определени условия и решението определя гамата от продукти, в които могат да се използват насекоми.
Освен това се определя и максималната възможна доза.
Снимка: Pinterest
И също така трябва да има етикет върху опаковката на продукти, които съдържат следи от насекоми.
За да бъдат одобрени тези продукти, те са били предшествани от оценка на безопасността за здравето и са определени възможни рискове за здравето.
Според експерта повечето видове насекоми за човешка консумация са безвредни, но в някои случаи, поради високото съдържание на протеини, насекомите могат да предизвикат алергична реакция.
Хората, които обикновено са по-чувствителни към ракообразни, мекотели и морски дарове, са по-податливи.
Насекомите могат да предизвикат алергична реакция при тях и затова консумацията им трябва да се избягва.
Проявите и протичането на такава алергия могат да бъдат различни в зависимост от това колко чувствителен е човек.
Комбинацията от протеина, съдържащ се в насекомите и други хранителни алергени като глутен, също може да бъде проблематична.
Следователно всеки продукт, предназначен за консумация, който съдържа насекоми, трябва да бъде правилно етикетиран.
Снимка: Pinterest
В списъка на съставките на опаковката на продукта трябва да намерите точната информация за вида и формата на използваното насекомо.
Така че, ако продуктът съдържа например брашно от щурци, тогава на опаковката трябва да е отбелязано, че съдържа прах от Acheta domesticus (домашен щурец), както и предупреждение, че това е съставка, която предизвиква алергични реакции.
Желаем ви много здраве!