Медът от малини се среща рядко. Той е ароматен естествен източник на въглехидрати, ензими, витамини, минерали и органични киселини.
Освен основните компоненти, медът съдържа и специфични хормони, пчелен восък, прополис, етерични масла.
Характеризира със силно изразени противовъзпалителни, бактерицидни, регенериращи и хемостатични свойства. Затова отлично се справя с гнойни рани, порязвания, заболявания на устната кухина и лигавиците.
Продуктът е незаменим източник на лесно усвоимите въглехидрати фруктоза и глюкоза. Натуралните монозахариди в организма не изискват обработка, абсорбират се в кръвта и бързо достигат до всички органи и клетки на тялото.
Глюкозата е добра храна за сърцето, черния дроб и главния мозък.
Медът е изключително полезен за консумация от деца с чернодробни проблеми. Той пречиства организма на клетъчно ниво, извежда токсините, тежките метали и се бори с радиацията. Препоръчва се на хора, живеещи в райони с неблагоприятни климатични условия.
Ежедневната консумация на продукта помага в лечението на стрес, депресивни състояния, неврози, безсъние.
Изключително ценен е за организма, тъй като събираният от цветовете на горските или градинските малини прашец, превърнат в приятната сладост, запазва много от полезните свойства на пресните плодове.
Малиновият мед е хранителен, което се обяснява с наличието на глюкоза в състава му. Пресният продукт има светъл цвят със златист оттенък, ароматът е подобен на този на малиновите листа, вкусът е мек, без горчивина. Постепенно се кристализира, при което се променят само цветът и текстурата му. Обагрянето става кремаво, а свойствата и вкусовите характеристики се запазват.
Текстурата на пчелния продукт е много мека, той просто се топи в устата. Полезно е да се консумира, когато в устната кухина има рани или симптоми на стоматит.
В комбинация с топло мляко медът помага при лечението на простуда и на дихателните органи (бронхит, ангина, хрема, грип, заболявания на носоглътката), успокоява нервите. Тази напитка може да се приема и като профилактично средство.
Известно е, че малините (плодовете) съдържат много витамини С, А и В, затова и пчелната сладост, която се получава, действа укрепващо върху имунитета на човека.
Наличието на големи количества запазващи съставки и ензими, явяващи се катализатор на обмените процеси в организма, правят меда от малини приложим в козметиката с цел ефективно подмладяване и възстановяване функциите на кожата. Активните компоненти проникват дълбоко през порите, подобряват кръвообращението, стимулират производството на естествен колаген, пречистват клетките от шлаки, подхранват и омекотяват кожата.
И още... Медът от малини:
Помага в борбата с изтощението. Редовната му консумация възвръща изгубената енергия, без значение дали става въпрос за хронична умора, следствие от прекомерни физически натоварвания или тежка умствена дейност.
Мекото въздействие на продукта върху нервните окончания допринася за седативен ефект при неврози.
Полезен е при женски заболявания. Използва се при лечението на язва на шийката на матката, кисти на яйчниците, стоматити и други възпаления на лигавиците.