Знаете ли, че една от най-любимите ви храни съдържа невероятно нездравословни съставки?
Традиционните колбаси се правят от пилешко, говеждо или свинско месо. Едва сега месото върху тях далеч не е най-доброто, те използват и краката, и кожата, и други далеч не апетитни части от трупа - мощните месомелачки могат да се справят с всичко. Добре представено? Именно от тази каша се правят любимите ви колбаси. Е, разбира се, не само от това. Първо, за да се постигне желаният вкус, там се смесват куп различни добавки - като нишесте, соя, натриев глутамат, сол и много други.
Така че, ако сте се чудили по какво се различава един вид наденица от друг, сега го знаете – основно с добавки. Заедно с колбасите изяждате толкова мононатриев глутамат, колкото вие самите никога не бихте сложили в нито едно ястие. Приятният розов цвят придава както на колбаси, така и на колбаси, боя , направена от елитрите на определен вид малки буболечки, варени в калцинирана сода или амоняк.
И това са само добавките, за които знаем - повечето от тях дори не са споменати на етикета.
Последните проучвания показват, че силно преработените колбаси са изключително опасни за здравето - например те увеличават вероятността от рак на черния дроб с цели 67%.
Сред многото вредни добавки, използвани в месопреработвателните предприятия, могат да се намерят изключително опасни нитрити и нитрати. Но те са една от основните причини за рак на стомаха, панкреаса, бъбреците и червата.
Институтът по рака е провел проучване, което е доказало, че само един кренвирш на ден увеличава вероятността да се разболеете от рак на дебелото черво с цели 21%.