Този път колежката надмина себе си! Тази датска баклава стана истинска зараза в офиса - днес всички преписвахме рецептата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Този път колежката надмина себе си! Тази датска баклава стана истинска зараза в офиса - днес всички преписвахме рецептата:
Този път колежката надмина себе си! Тази датска баклава стана истинска зараза в офиса - днес...
522890
Този път колежката надмина себе си! Тази датска баклава стана истинска зараза в офиса - днес всички преписвахме рецептата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептите за баклава никога не стигат - винаги ни се ще да опитаме нещо ново ! Тази е особено сочна - има цели две плънки . Изберете я за тазгодишния празник и със сигурност няма да съжалявате!

ПРОДУКТИ:

1 кг кори за баница
За първата плънка:
150 гр.

пудра захар
250 гр. масло или маргарин
2 яйца
1 супена лъжица бакпулвер
150 гр. грис
сокът от половин лимон
1 пакетче ванилия
Втора плънка:
150 гр. пудра захар
200 гр. счукани орехи
2 яйца
кората на един лимон
За сиропа:
1,5 кг захар
1 литър вода
1 пак. лимонтузу
1-2 пакетчета ванилия


Най-добре е първо да приготвите двете плънки, а после само да редите баклавата.
Плънка 1
1. Разделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на твърд сняг. Оставете съда настрани.
2. В отделен съд разбийте маслото с пудрата захар, а след това прибавете и жълтъците. Бийте хубаво и постепенно добавяйте лимоновия сок, ванилията, бакпулвера и гриса. Накрая прибавете внимателно и снега от белтъците, и разбийте до еднородна смес.
Плънка 2
1. Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на твърд сняг. Оставете съда настрани.
2. В отделен съд започнете да биете жълтъците и като станат на пяна, постепенно добавете пудрата захар. Накрая добавете настърганата кора от лимон, смлените орехи и снега от белтъци, и бийте до еднородна смес.

Подреждане
1. Разделете корите на 3 части. Не е задължително да са точна бройка.
2. Тавата намажете с олио по дъното и стените, но не прекалено. Започнете с подреждането: поставете 2-3 кори, намажете с малко олио и така, докато свършим първата третина от корите. Кората, върху която ще е плънката, не трябва да е намазана с олио.
3. Отгоре сложете първата плънка и започнете да редите втората третина от корите. Препоръчително е първата кора, която ще поставите над плънката, да намазните. Продължете да редите по същия начин, както и преди.
4. Когато свършите и втората третина кори, нанесете втората плънка, която е малко по-лепкава и тежка за размазване. Над нея подредете последната трета от корите Винаги след няколко подредени кори хубаво притискайте.
5. Нарежете по ваше желание и намажете хубаво с мазнина горната кора. Не поставяйте масло преди рязане, защото ще бъде по-трудно да отрежете правилни парчета.

Печете 1 час в предварително загрята фурна на 175-180 градуса. Когато е готова, горната кора трябва да е зачервена, а като разклатите тавата напред-назад, баклавата да "играе" в нея.
За сиропа поставете всички съставки в тенджерка и след като сместа заври, я оставете да къкри около 5-10 минути.
Ако не искате да поставяте лимонтузу, може да замените със сок от един лимон, но той не дава такава интензивност на вкуса.
Накрая залейте охладената баклава с горещия сироп или обратното.
Хубаво е баклавата да престои поне 2 дни, преди да я поднесете, за да може хубаво да попие двете плънки и сиропа.

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft