1 л прясно мляко
250 гр. грис
50 гр. масло
1 лимон/кората
1 портокал/кората
щипка сол
6 яйца
400 гр. сирене рикота / извара
200 гр. захар
2 опаковки ванилова захар / ванилиена шушулка
Други:
масло + брашно за намазване на формата
пудра захар
Сложете в тенджера млякото. Добавете гриса, разбъркайте добре с тел, добавете солта и настърганата кора от лимона и портокала.
Оставете сместа да заври, намалете огъня и оставете да къкри, докато сместа се сгъсти, като бъркате непрекъснато.
Дръпнете крема от котлона и добавете маслото, разбъркайте, за да се разтопи.
Оставете крема да изстине.
Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете захарта и разбийте на пяна. Прибавете рикотата (изварата), захарта, ванилията и разбийте всичко много добре.
Загрейте фурната на 180 ° С.
Намажете кексова форма, за предпочитане с дупка, добре с маслото и я поръсете с галета или брашно.
В сместа с яйцата добавете сварения грис и разбъркайте всичко до еднородна смес.
Прехвърлете сместа в приготвената форма и я загладете.
Печете в продължение на 50 минути.
Оставете сладкиша се да се охлади и след това го извадете от формата. Поръсете с пудра захар.