Малка шепа манатарки придава чар дори на най-простото ястие и добавя гъвкавост към по-сложните. Това се разбира добре от някои собственици на италиански ресторанти и не случайно те добавят от този сос към почти всичко.
Разбира се, можете да използвате най -често срещаните печурки , както често се прави в Централна Европа (по някаква причина там горските гъби не се ценят много).
Съставки
печурки 200 гр
сметана 300 мл
Масло50 гр
Лук 1 брой
Чесън 2 скилидки
Пшенично брашно 1 супена лъжица
Слънчогледово олио на вкус
Сол на вкус
Черен пипер (смлян)вкус
Подготовка
Изплакнете гъбите и нарежете на ситно.
Накълцайте лукът и чесънът и запържете в тиган до прозрачност. След това добавете гъбите и варете, докато течността се изпари. В друг тиган запържете брашното в масло, докато покафенее. След това добавете гъста готварска сметана и разбъркайте, за да няма бучки.
Добавете гъби към кремообразния сос и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, още 5 минути
Ако сосът изглежда твърде плътен, добавете малко мляко
Сушените гъби също са чудесен избор за сос. Те са най-подходящи за всякакви течни ястия: супи, сосове и тестени изделия.
Само имайте предвид, че те трябва да се измият и киснат за няколко часа преди употреба. Това е необходимо, защото те не могат да се измият преди сушене! И като се накиснат, те се връщат към предишната си мекота и обем.