В настроение ли сте за нещо наистина специално?
Тогава трябва да опитате този невероятен кекс с вкус на Тирамису , която със сигурност ще ви хареса.
Приготвя се лесно и е наистина разкошен.
Тирамису-кекс
Имаме нужда от:
- 280 g брашно
- 3 яйца
- 200 g захар
- 200 мл сметана за разбиване
- 1 пакетче бакпулвер
- 50 ml слънчогледово олио
- 20 г какао на прах
- 2 супени лъжици разтворимо кафе Nescafé
- 2 лъжици ром
За отгоре (по избор):
- Шоколадова глазура (готова, на прах)
- Пудра захар
Към тестото (по желание):
- Парченца шоколад
- Бадеми
- Орехи
Приближаване:
Яйцата се разбиват със захарта за 15 минути на висока скорост, докато сместа стане пухкава и шупнала.
Кафето се разтваря в супена лъжица гореща вода и се оставя да изстине.
Добавете масло към тестото и след това разбъркайте на ръка.
Добавете сметана със стайна температура.
Разбъркайте добре на ръка.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява.
Омесете на ръка в тестото - леко.
Отделете 4 до 5 супени лъжици тесто в отделна купа.
Смесете с 15 г горещо какао на прах, ром и разтворено кафе.
Изсипете бялата смес във форма за кекс с диаметър 20 см (намазнена, поръсена с брашно).
Добавете тъмното тесто с помощта на лъжица към светлото тесто и смесете двете теста с клечка за зъби - ще направим шарка.
Печете на 180 градуса за 40 минути.
След това обърнете кекса-тирамису от формата.
Оставете да изстине напълно, след което поръсете с горещо какао и нарежете на парчета.
По желание може да поръсите сладкиша с пудра захар или да го залеете с шоколадова глазура.
Можете също така да смесите парченца ядки, парченца шоколад или други съставки, които харесвате, в тестото.
Желаем ви добър апетит! :-)