Често пъти мъчителният хранителен режим при диета и бавещите се резултати ни карат да се откажем и да изгубим всяко желание да отслабване. Ако сте имали такива моменти, тогава определено трябва да прочетете тази статия.
Спрете да се ограничавате в избора на продукти, не се страхувайте да изядете парче от любимия си шоколад и престанете да вините съпруга си, че носи бонбони, докато сте на диета! Научете как да ядете всичко и да отслабнете.
Японският учен Йошинори Осуми идва на помощ на жени по целия свят. Той успя да открие принцип на храненето, за който получи Нобелова награда в областта на медицината. Работата му е посветена на изучаването на аутофагията. Това е процес, който се случва в нашето тяло, когато от време на време гладуваме: клетките напълно рециклират всички стари ненужни натрупвания и се подмладяват.
Какво представлява "процорец на храненето"
За да започнете процеса на отслабване, подмладяване и изцеление на тялото, трябва да разберете какво представлява „ прозорецът на хранене “ и как той ви влияе. Това е времето между нашето първо и последно хранене за деня. Ако закусвате в 8:00 часа и вечеряте в 20:00 часа, прозорецът ви за хранене ще бъде отворен за 12 часа.
Според проучвания, проведени през 2017 г., прозорецът трябва да бъде отворен за не повече от 6-8 часа. Този интервал намалява риска от диабет и затлъстяване.
За да потвърдят хипотезата си, учените решили да проведат експеримент, в който участвали 4 групи хора. Въз основа на обичайната диета на участниците в експеримента, изследователите съставили всяко меню според едно и също количество калории. Първата група ядяла в рамките на 12 часа, втората - на 8, прозорецът на хранене на третата група се стеснявал до 6 часа, а на четвъртата - само до четири.
Резултатите показали, че стеснението на прозореца на хранене е ключът към загубата на тегло: основната част от процеса на загуба на мазнини се случва през нощта, тогава гладът е притъпен, метаболитната гъвкавост се увеличава и количеството консумирана енергия намалява.
Намаляването на хранителния прозорец има благоприятен ефект върху организма като цяло: рискът от развитие на рак на кожата и гърдата се намалява, процесът на стареене се забавя, кръвното налягане се намалява, сърдечносъдовата система се нормализира и безсънието изчезва.
Съкращаването на хранителния прозорец също трябва да се извърши правилно. За да направите това, изберете подходящото време, имайки предвид циркадните ритми на тялото. Най-добре е да отворите хранителния прозорец сутрин, когато се освобождава хормон, наречен кортизол. Тогава се чувстваме най-енергични и искаме да ядем.
Вечерта, напротив, храненето не е желателно, тъй като вечерта се освобождава мелатонин. Тялото започва да се подготвя за сън, а храносмилането се забавя. Късната вечеря провокира сутрешната неработоспособност и униние, увеличава риска от развитие на диабет, затлъстяване и депресия.
За да се адаптирате към правилната времева рамка, следвайте тези основни правила:
- събудете се в 6-7 часа;
- закусвайте не по-рано от 30-60 минути след ставане;
- изчислете времето така, че работният ден да започва 2–3 часа след събуждането;
- яжте добра закуска;
- Намалете хранителния прозорец на 6-8 часа, без да изхвърляте нищо от обичайната диета.
Интересен факт: най-неистово ни се яде в 8:00, 13:00 и 19:00 часа. Ако решите да стесните хранителния прозорец и да не ядете след 16: 00-17:00, не се отказвайте от идеята си след първата молба на тялото да яде. Можете да изпиете чаша чай, айпят или вода и да изчакате 2 часа. След този период чувството на глад се притъпява .
Йошинори Осуми казва, че за 7-14 дни тялото ви ще свикне с този ритъм на живот и хранене. На сутринта ще почувствате прилив на жизненост и ще се отървете от вечерния прилив на глад.