Не, черния чесън не е развален и не е за изхвърляне. Той се прави от обикновен чесън, който остарява в процес на ферментация.
Черният чесън за първи път се появи на трапезата в Азия и завладява стомасите на всички гастрономи и готвачи по света.
Как да подготвите черен чесън вкъщи?
Отделете няколко глави чесън и ги разположете в контейнер, който добре се затваря. Омотайте в алуминиево фолио.
В рамките на 2 месеца съхранявакте при температура от 30 градуса.
Някои използват тенджери под налягане за съхранение, а други го поставят близо до отоплително тяло.
Чесънът ще стане по-мек, ще получи карамелизирана текстура и вкус като сушени плодове.
Защо се препоръчва черния чесън?
- Съдържа високи нива на антиоксиданти.
- Има антибактериално и антисептично действие.
- Укрепва имунната система.
- Ускорява зарастването на раните.
- Стимулира работата на сърцето.
- Помага за по-лесно справяне с безсъние.
- Стабилизира кръвното налягане.
- Регулира захарта и холестерола в кръвта.
- Предпазва организма от свободните радикали 10 пъти по-ефективно от обикновения чесън.
- Помага при всички заболявания на дихателните пътища.