Кайсията – както прясна, така и сушена, е извънредно полезна за нашето здраве. Тя е плод, който отваря апетита.
Особено полезна е за защита срещу рак, в това число на белия дроб и на кожата. Дава сила на тялото. Препоръчва се при физическа и психическа умора. Полезна е и при израстването на децата. Предпазва от нарушения в развитието им като рахит. Ускорява оздравяването на пациентите. Успокоява нервите и осигурява добър сън. Действа добре и срещу мигрена. Освен това подхранва, овлажнява и омекотява кожата.
Сушените кайсии подобряват работата на сърдечния мускул. Те са плодове както хранителни, така и богати на калий. Помагат при храносмилателни проблеми, стрес и за предотвратяване на анемия. Съдържат витамин А, който е ефективен при лечение на кожни заболявания.
Също така кайсиите помагат за растежа. Подобряват зрителната функция, предотвратяват развитието на диабет, защитават имунната система. Съдържащият се калий в кайсиите е от полза за работата на сърдечния мускул и нервите. Богати на влакнини, те предпазват тялото от рак. Изяждането на 5-6 кайсии сутрин на гладно е профилактика срещу запек.
Сокът от кайсии улеснява храносмилането и предотвратява образуването на газове и подуването на корема. Укрепва костите и зъбите. Намалява риска от рак на дебелото черво.
Както знаем, ако се изядат доста кайсии и след тях се пие вода, това може да доведе до диария. А който яде ядките – може да получи запек.
Казано накратко: ако е малко – помага, средното е нормално, многото – вреди…