Рядко има десерти, които да ни изненадат. Днешният е точно такъв.
При поднасяне обикновено се покрива с глазура с добавени ванилия или канела. Но необикновената сладост има много различни интерпретации.
Панирано мляко
Продукти:
(мерителната чаша в рецептата = 200 мл)
прясно мляко - 500 мл
масло - 150 гр.
пшенично брашно - 1.5 чаена чаша
захар - 150 гр.
яйца - 3 бр.
хлебни трохи - 250 гр.
лимонова кора
канела
растително масло
Приготвяне:
Поставете маслото в малка тенджера и го разтопете. Отделяме белтъците от жълтъците. В разтопеното масло добавете 1 чаша пшенично брашно и започнете да бъркате, без да преставате, около 2 минути. След това добавете захарта и отново разбъркайте добре. В получената смес добавете лимонова кора и канела. Смесете хубаво всичко и изсипете млякото.
Варете сместа на слаб огън, докато се сгъсти, като разбърквате непрекъснато. След това дръпнете от котлона, охладете и добавете жълтъците един по един, като бъркате интензивно след всеки, така че да нямат време да се пресекат. Вземете голяма и плоска чиния, леко я поръсете с галета и разстелете получения крем. Равномерно го разпределете и поставете във фризера за 3 часа.
В една купа изсипете пшенично брашно, в друга - галета, а в трета - белтъците, леко разбити с вилица. Извадете замразения крем и го нарежете на квадратчета.
Сега идва важната част! Трябва да действате бързо, така че кремът да няма време да се разтопи. Овалвайте всяка хапка в брашно, след това в белтък, а накрая - в галета. Изпържете ги в тиган със сгорещена мазнина до златиста коричка. Отцедете хапките върху хартиена кърпа, за да премахнете излишната мазнина.
Можете да поднесете панираното мляко с пудра захар, карамел или сладко по избор - според вкуса и предпочитанията.
Добър апетит!