Ако обичате да правите домашни торти, то със сигурност знаете, колко е важен качественият блат за добрия резултат. За да не стане тортата суха, блатът трябва да е достатъчно мек и сочен, така че да попие повече крем или сироп (ако го сиропирате).
Продукти:
1 чаша брашно;
5 цели яйца;
1 белтък;
1 чаша захар;
2,5 ч.л.бакпулвер;
щипка сол;
140 мл вода;
1/4 ч.л.лимонена киселина;
90 мл зехтин.
Приготвяне:
1. Вземете яйцата и отделете жълтъците от белтъците.
2. Смесете брашното, бакпулвера, солта и 150 гр. захар.
3. Оформете кладенче в брашното и изсипете вътре жълтъците, след което добавете водата. Разбъркайте. Добавете и зехтина.
4. Разбъркайте с лъжица, след което разбийте с миксер до гладкост.
5. Разбийте отделно белтъците до гъста пяна.
6. Постепенно добавяйте в тях лимонената киселина, разбийте, след това добавете останалата захар и разбийте отново на твърда пяна.
7. На няколко порции добавете белтъците към тестото и внимателно и бавно разбърквайте със силиконова шпатула.
8. Загрейте фурната на 180 градуса. В предварително подготвената форма сложете намаслена хартия за печене и излейте вътре тестото.
9. Печете 45 минути. Блатът трябва да се остави да изстине леко, след което може да се сервира директно, поръсен с пудра захар, или да се оформи като торта.
10. Коприненият блат може да се съхранява за една седмица, няма да се втвърди. Необходимо е само да го увиете в домакинско фолио или хартия за печене.© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/24/shifonovyj-biskvit-bezumno-vkusnyj-legkij-nezhnyj-slovno-shifon-3/?fbclid=IwAR3v6s2m6LGHnj-ohqoUkCaLIP79_MIBnBUUsF8GbY-aQbK7req4RxC9ULc