Кексът е един от любимите сладкиши на всички българи, тъй като е много лесен за приготвяне и продуктите му винаги са налице във всеки домакински шкаф. Има хиляди вариации коя от коя по- вкусни.
Те се правят с кондензирано мляко . Много малко пълнеж се поставят в формичките, освен това в процеса на печене се абсорбира от тестото. Но, ако ги приготвите сами, можете да сложите колкото искате кондензирано мляко и да се насладите на вкус на карамел . Можете да направите един голяма кекс или няколко порции - всичко зависи от вашите предпочитания.
съставки
прясно мляко 200 ml
захар 100 g
Яйца 2 броя
масло 100 g
сода или бакпулвер 1 ч. Л.
Пшенично брашно 300–350 g
кондензирано мляко 200мл
подготовка
Разтопете маслото до стайна температура и разбъркайте със захарта.
Добавете яйца и предварително загрятото мляко, разбъркайте с миксер. Смесете брашното с бакпулвера и постепенно добавете към тестото.
Покрийте формата с пергамент и положете половин тесто, равномерно разпределете. В средата се поставя кондензирано мляко или пък 1 лъжица от пълнеж по ваш избор.
Изсипете останалото тесто и печете 40-45 минути на 180 градуса. Сервирайте мъфините и се насладете на перфектния им вкус
Охладете готовите мъфини и поръсете с пудра захар или ги украсете по ваш вкус . Не забравяйте да споделите рецептата си с приятели!