Моцарела сирене: Ето как да го приготвим в домашни условия
Моцарела е домашно приготвено сирене. То е порцеланово бяло на цвят, с гладка перлена повърхност, а освен това е много вкусно и полезно.
Да си направим самостоятелно у дома твърдо сирене е доста трудно, но мекото саламурено сирен е е по възможностите на
всяка домакиня!
Предлагаме ви да се опитате да приготвите домашно сирене , което има вкус наподобяващ много вкуса на популярната моцарела .
Необходими продукти:
. Мляко – 2 литра,
. Сметана – 5 супени лъжици,
. Лимонов сок – 4 супени лъжици,
. Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Поставете тенджерата с млякото на бавен огън.
2. В топлото мляко, без да го махате от котлона, добавете сметаната и разбъркайте всичко добре.
3. Когато сместа стане много гореща, но все още не е завряла, добавете лимоновия сок и солта. През цялото време се
разбърква, докато сместа заври.
4. Намалете огъня до минимум и оставете на котлона да поври за още една минута.
5. Покрийте гевгир с тензух сгънат на две и изсипете съдържанието на тенджерата. Поставете гевгира така, че суроватката да се събира в чист съд. Оставя се да се прецежда за 20 минути, след което се пресова. Събраната суроватка се изсипва в буркан.
6. Без да премахвате тензуха, поставете получената сирещна маса в купа, покрийте я с чиния и притиснете с някаква тежест отгоре. След един час сиренето ще е готово.
7. Добавете към суроватката 1 чаена лъжичка сол. Сиренето нарежете на кубчета и внимателно го сложете в буркана с получената саламура.
В саламурата сиренето може да се съхранява в продължение на няколко дни.
Това сирене е много по-естествено от всяко друго, закупено от магазините, а на вкус по нищо не им отстъпва!
Хареса ли ви тази рецепта? Споделете я с приятелите си за да се насладят на този вкусен и полезен хранителен продукт.