Толумбичките вече са ретро! Всички въздишат по тези Парени сладки с грис и кокос - пухкави и топящи се върху езика!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Толумбичките вече са ретро! Всички въздишат по тези Парени сладки с грис и кокос - пухкави и топящи се върху езика!
Толумбичките вече са ретро! Всички въздишат по тези Парени сладки с грис и кокос - пухкави и...
52494
Толумбичките вече са ретро! Всички въздишат по тези Парени сладки с грис и кокос - пухкави и топящи се върху езика!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвят се много лесно и просто, ще е жалко да не ги пробвате. Много са вкусни и сочни, топят се в устата.  Парените сладки са известен турски десерт , за който има няколко варианта в постен и "блажен" вариант. Ние ще ви представим най-вкусния. Съставките се измерват с чаша от 200 ml и чаша от 90 ml. Ето какви продукти да си приготвите за чудните Парени сладки с грис и кокос :

Парени сладки с грис и кокос

Продукти: 

  • 1 яйце
  • 1 чаша олио (90 ml) или разтопено масло
  • 1 чаша грис (85 g)
  • 1 чаша кокос (30 g)
  • 1 чаша кисело мляко/заквасена сметана (130 g)
  • 2,5 чаши брашно (190 г)
  • 1 пакетче ванилова захар (5-8 гр.)
  • 1/2 пакетче бакпулвер (5 гр.)
  • още малко грис

За сиропа:

  • 2,5 чаши захар (425 г)
  • 2,5 чаши вода (500 мл)
  • резен лимон

Приготвяне: 

Първо пригответе сиропа, за да има време да изстине. Поставете 2,5 чаши захар и същото количество вода в тенджера, разбъркайте и поставете на огъня. Може веднага да сложите лимоново резенче, или да го прибавите преди края. От момента на завиране, варете 1 минута, след което оставете сиропа настрана и го оставете да изстине.

захарен сироп

ЗА ТЕСТОТО: В дълбока купа сложете 90 мл олио или разтопено масло, добавете едно яйце, 30 г кокосово брашно, 85 г грис, 130 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана, половин пакетче бакпулвер и ванилова захар.

продукти парено тесто

сухи съставки тесто

Разбийте добре с лъжица или шпатула, докато съставките се изравнят в хомогенна смес. След това добавете 190 г брашно. Разбъркайте с лъжицата, докато брашното поеме течността, след което месете още малко с ръка, за да стане гладко тестото. Накрая ще получите меко и леко лепкаво тесто.

маслено тесто

Откъснете една трета или четвърт от полученото тесто, след което с длани оформете дълго и тънко руло. Опитайте се да го направите равномерно с еднаква дебелина. След това с помощта на вилица го натиснете отгоре, за да го сплеснете и да оформите шарки.

фитил тесто

шарки тесто

Така оформения фитил нарежете на парчета с ширина 2-3 см, като всяка част оваляйте в грис, за да залепне хубаво от всички страни. Подредете сладките в леко намаслена тава или застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалото тесто.

сладки маслено тесто

сладки в грис

Така приготвените сладки се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-35 минути. Когато се изпекат, се изваждат от фурната и се оставят за минути да изстинат, след което се заливат със студения сироп.

грис-сладки в тава

сиропиране сладки

Покрийте ги отгоре с друга тава или кърпа и ги оставете така за час, докато поемат сиропа и изстинат. 

парени сладки с грис

парени сладки с кокос

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft