Всички учени са категорични, че прекаляването с някои храни води до наднормено тегло , различни заболявания на сърцето и на стомашно-чревния тракт. Ето кои са десетте най-вредни лакомства според диетолозите :
1.
2. Сол . Почти няма хора, които да не знаят колко е вредна солта. Тя повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Затова с нея трябва много да се внимава.
3. Дъвчащи бонбони . Те са "блъскани" с химични добавки, захар, оцветители, заместители и кой знае с какво ли не още.
4. Газирани напитки . Едни от най-любимите безалкохолни питиета на всички поколения са и едни от най-опасните за нашия организъм. Съдържат захар, химия и газове в едно, които способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма, което пък води до много здравословни проблеми.
5. Шоколадови вафли, сладки и бисквити . Най-обичаната храна от децата се оказва много вредна. Те имат много калории, съдържат генномодифицирани продукти, химични добавки, оцветители и ароматизатори. При това учени доказаха наскоро, че вафлата е едно от най-вредните неща за зъбите на човека.
6. Алкохол . Тук става въпрос за спиртните напитки, които дори и в минимални количества пречат на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това алкохолът съдържа и много калории. Към тази група не спадат виното и бирата, за които е доказано, че в малки количества (1 до 2 чаши) са полезни за организма. Виното помага за сърдечносъдови проблеми, а бирата е полезна за отделителната система.
7. Майонеза . Все повече лекари и диетолози отричат напълно консумацията на майонеза поради факта, че тя е богата на растителни мазнини , въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Наскоро в България бе приет закон, според който храни с растителна мазнина (към които спада и майонезата) трябва да се обозначават именно заради вредността им.
8. Кренвирши и салами . Оказва се, че и те като чипсът са бомба със закъснител за организма ни. Те са богати на т.нар. скрити мазнини, които много добре са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Освен това повечето производители използват т.нар. трансгени. Около 90% от кренвиршите и саламите се състоят от трансгенна соя.
9. Мазно месо . Ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечносъдови заболявания заради натрупване на мазнини в различни органи на тялото.
10. Макаронени изделия . Допреди 5 години ни убеждаваха колко полезна храна са, но през последните години изследвания опровергаха тази теза. Макаронените изделия за бързо приготвяне са чиста химия и доказано нанасят вреди на организма, като от тях най-бързо се качват килограми, твърдят диетолози.