Топ 3 на домашни рецепти за Никулденски шаран-Пълнен шаран на фурна, Шаран с орехи и зеленчуци ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Топ 3 на домашни рецепти за Никулденски шаран-Пълнен шаран на фурна, Шаран с орехи и зеленчуци ...
Топ 3 на домашни рецепти за Никулденски шаран-Пълнен шаран на фурна, Шаран с орехи и зеленчуци ...
16839
Източник: dir.bg
Топ 3 на домашни рецепти за Никулденски шаран-Пълнен шаран на фурна, Шаран с орехи и зеленчуци ...
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Трапезата днес не е Никулденска , ако липсва класиката - печен шаран. Как става това знаят не само шеф готвачите, но и домашните майстори.

Ето няколко рецепти и да ви е вкусно.

 

Пълнен шаран на фурна от Ваня Георгиева

 

Продукти

2 бр. (1.5 кг) шаран 
3-4 големи глави лук 
1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки 
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино 
125 г масло или олио 
10 зърна черен пипер 
1/2 връзка магданоз 
1 морков 
стафиди 
1 буркан белени домати 
сол 
черен пипер

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и смлян черен пипер. Нарязаният на полумесеци лук и морков се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус. С тази смес се напълва шаранът. 

След това шараните се зашиват и се поставят в тавичка. От останалата лучена смес и доматите с 2-3 лъжици олио и 1/2 чаша вода се запълва около шараните. Пече се в умерена фурна. 



Шаран по Беневски от Данчо Кинов Бенев

Продукти

пресен шаран с тегло около 4-5 кг
200-250 г бланширан ориз
средно голяма глава кромид лук
100 г орехи на ядки
средно голям домат
връзка магданоз
1/2 връзка пресен копър
1/2 бутилка бяло сухо вино
черен пипер
щипка смлян кимион
около 10 г чубрица
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1 с.л. сух дивесил

Начин на приготвяне

Шаранът след почистване на люспите, хрилете и вътрешностите, се измива много добре, след което се пристъпва към сваляне на кожата, внимателно като се започва откъм главата. Без да се режат главата и опашката, кожата се снема като дамски чорап - осолява се и се слага в тенджера. Месото се филетира и се смила на кайма.

Оризът се вари в съотношение ориз вода 1:3 (15 минути до полуготовност), като при варенето към него се добавят ситно нарязаните дръжки от магданоз и копър. Смесва се с каймата, смлените орехи и подправките, добавят се и виното и олиото, и след като сместа се охлади, се слагат и наситнените магданоз и копър.

Получената смес се слага в кожата. След като тя се напълни, рибата се зашива, останалата плънка се слага в намазнената тава, като канапе и върху нея се слага напълнената риба. Пече се при 180-200 градуса около 25-30 минути. Върху напълнения шаран се подреждат шайбички от домати като люспи.




Шаран с орехи и зеленчуци от Мария Калайджиева

Продукти

1 шаран (2-3 кг)
100 г корен или стъбла от целина 
3 глави лук 
1/2 малка ч.ч. зехтин 
2 моркова 
5 домата 
5 скилидки чесън 
1 ч.ч. орехови ядки 
1 връзка магданоз 
1-2 лимона 1 ч.ч. вода сол черен пипер

Начин на приготвяне

Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В зехтина с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, целината, нарязани на ивички и накрая - нарязаните на дребно домати. 

Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft