Топ 5 храни за подобряване на паметта и концентрацията

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Топ 5 храни за подобряване на паметта и концентрацията
10819
Снимков материал: pixabay.com
Топ 5 храни за подобряване на паметта и концентрацията

Много научни изследвания са показали, че определени видове хранителни продукти и билки влияят положително на функционирането на мозъка , паметта и концентрацията .

След 50-ата година има много по-големи шансове за загуба на краткосрочната памет. В последно време този проблем се появява и при по-млади хора.

Учените смятат, че една от основните причини, които предизвикват отслабване на паметта, е липсата на химикали, отговорни за паметта (произвеждат се в мозъка), но и поради атеросклероза, лоша циркулация, употреба на някои видове лекарства и емоционални проблеми .

Чрез правилното хранене може много да повлияете върху подобряването на паметта и концентрацията . Храната като месо, пълномаслено мляко, сирене, масло намалява притока на кръв към мозъка и нарушава паметта. Подобно действие има и алкохолът, особено ако се консумира в по-дълъг период. Ние ви предлагаме 5 продукти, които ще имат изключително влияние върху работата на нервната система.

Бирена мая

Препоръчва се да присъства в ежедневната диета, особено за хората, които имат проблеми с нервната система. Поради витамин Б, който съдържа, бирената мая ще ви осигури правилното функциониране на мозъка, по-голяма концентрация и намалена умора и депресия. Може да се намери във формата на таблетки или прах.

Орехи

Тези ядки се считат за идеална храна за мозъка. Добре действат и бадемите и лешниците. Въпреки това, трябва да се консумират в умерени количества, защото са доста калорични. Най-добре е да ги ядете като закуска в комбинация с храни. Орехите са отличен източник на омега-3 мастни киселини, необходими за правилното функциониране на мозъчните клетки.

Водорасли

Морските водорасли съдържат големи количества хранителни вещества и витамини. Освен че подобряват паметта и концентрацията, водораслите понижават нивото на холестерола в организма, а укрепват и зъбите, косата и костите. Използват се като добавка с пресни или варени ястия. Могат да се намерят във всички магазини за здравословни храни.

Розмарин

Смята се за древен символ на мъдростта и в продължение на векове е бил използван за подобряване на мозъчните функции. Розмаринът съдържа силен антиоксидант, който предпазва от инсулти и други нервни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Розмаринът, казват, е еликсир на младостта, който подмладява мозъка и предотвратява редица сърдечни заболявания.

Какао

Доказано е, че народите, които редовно консумират какао, рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания и не страдат от мозъчни инсулти. И науката потвърди благотворното действие на какаото, което влияе на когнитивната способност.

Какаото допринася за добро настроение и не предизвиква нежелани реакции като кафето. Добре е да се консумира на прах.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft