Много научни изследвания са показали, че определени видове хранителни продукти и билки влияят положително на функционирането на мозъка , паметта и концентрацията .
След 50-ата година има много по-големи шансове за загуба на краткосрочната памет. В последно време този проблем се появява и при по-млади хора.
Чрез правилното хранене може много да повлияете върху подобряването на паметта и концентрацията . Храната като месо, пълномаслено мляко, сирене, масло намалява притока на кръв към мозъка и нарушава паметта. Подобно действие има и алкохолът, особено ако се консумира в по-дълъг период. Ние ви предлагаме 5 продукти, които ще имат изключително влияние върху работата на нервната система.
Препоръчва се да присъства в ежедневната диета, особено за хората, които имат проблеми с нервната система. Поради витамин Б, който съдържа, бирената мая ще ви осигури правилното функциониране на мозъка, по-голяма концентрация и намалена умора и депресия. Може да се намери във формата на таблетки или прах.
Тези ядки се считат за идеална храна за мозъка. Добре действат и бадемите и лешниците. Въпреки това, трябва да се консумират в умерени количества, защото са доста калорични. Най-добре е да ги ядете като закуска в комбинация с храни. Орехите са отличен източник на омега-3 мастни киселини, необходими за правилното функциониране на мозъчните клетки.
Морските водорасли съдържат големи количества хранителни вещества и витамини. Освен че подобряват паметта и концентрацията, водораслите понижават нивото на холестерола в организма, а укрепват и зъбите, косата и костите. Използват се като добавка с пресни или варени ястия. Могат да се намерят във всички магазини за здравословни храни.
Смята се за древен символ на мъдростта и в продължение на векове е бил използван за подобряване на мозъчните функции. Розмаринът съдържа силен антиоксидант, който предпазва от инсулти и други нервни заболявания, като болестта на Алцхаймер.
Розмаринът, казват, е еликсир на младостта, който подмладява мозъка и предотвратява редица сърдечни заболявания.
Доказано е, че народите, които редовно консумират какао, рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания и не страдат от мозъчни инсулти. И науката потвърди благотворното действие на какаото, което влияе на когнитивната способност.
Какаото допринася за добро настроение и не предизвиква нежелани реакции като кафето. Добре е да се консумира на прах.