Топ 6 на най- добрите зимнини на баба, без които зимата няма да е същата. Няма как да не си сложите по някое бурканче

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Топ 6 на най- добрите зимнини на баба, без които зимата няма да е същата. Няма как да не си сложите по някое бурканче
Топ 6 на най- добрите зимнини на баба, без които зимата няма да е същата. Няма как да не си...
26710
Топ 6 на най- добрите зимнини на баба, без които зимата няма да е същата. Няма как да не си сложите по някое бурканче
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептите за зимнина на легендарната Пенка Чолчева, публикувани в брой 9 от 1958 г. на сп.

„Жената днес“.

 

Сладко от тиква

Обелваме кората на кестенка или свинска тиква и с къдраво ножче или малки тенекиени формички я на­рязваме на красиви формички. Претегляме 1 кг от така приготвената тиква и я слагаме да престои във варна вода. Приготвяме рядък сироп от 6 пълни чаени чаши захар (1,300 кг) с 21/2 чаши вода. Изваждаме тиквата от варната вода, измиваме я в няколко води и пущаме в сиропа. Варим на силен огън. За миризма пущаме малка пръчица канела и 3—4 зърна карамфил или 2—3 листа ендрише. По желание накрая можем да сложим 2 праха ванилия. Варим сладкото, докато капка, капната върху студена порцеланова чинийка запазва формата си, без да се разлива. Преди да свалим сладкото от огъня прибавяме му 2 чаени лъжички лимонтозу.

 

Желе от дюли

Измиваме 2 кг дюли, обелваме ги и нарязваме на ивици. Смесваме ги с нарязани на четвъртинки 1 кг кисели ябълки, заливаме плода с вода, която да ги облее добре и варим до омекване. Изсипваме ги в тюлбен и оставяме да се отцеди сока, без да притискаме плода. На един литър отцеден сок прибавяме 3—3 и половина чаени чаши захар (600—700 г). Варим желето в разлат съд и на силен огън, докато капка, капната върху порцела­нова чинийка, запази формата си. Няколко минути преди да свалим желето, прибавяме по 1 чаена лъжичка лимон­тозу за 1 кг захар (5 чаши). За да запази желето проз­рачния си цвят, насипваме го в добре изсушени и за­топлени съдове, докато е още съвсем горещо.

 

Шуменска дребна туршия

Изчистваме и измиваме по 1 кг бамя, малки пиперки, дребни лукчета, зелени доматчета, 1 кг моркови на кръгчета или на формички с къдраво ножче, 1 глава червено зеле на иви като фиде. Накъс­ваме на розички 2 глави карнабит, а 8—10 глави чесън обелваме на скелидки. Размесваме изброените продукти, посоляваме ги леко и ‘оставяме да преседят една нощ. На другия ден ги нареждаме в буркан и за­ливаме с възварена и изстинала саламура от равни части оцет и вода, като на 1 литър течност слагаме по 1 непълна кафена чашка сол. Претакаме туршията 4—5 пъти през 3—4 дни.

 

Туршия от зеле с хрян

Изчистваме малки пресни зелки, нарязваме ги на 4, като не орязваме кочана, за да не се разпаднат листата и ги слагаме във вряща подсолена вода да врят 5 ми­нути. Изваждаме ги да изстинат и ги нареждаме в бур­кан, като върху всеки ред зеле слагаме корени хрян, нарязани на половинки. Приготвяме саламура от 1/3 оцет, 2/3 вода и сол по 1 кафена чашка на литър течност. Можем да използуваме водата, в която е вряло зелето. Оставяме саламурата да изстине н заливаме. Зелето след 3—4 дни е готово за поднасяне. Така приготвено то е отлична гарнитура за пържоли, печено свинско и др.

 

Камби с мед

Измиваме 4 кг здрави камби, орязваме дръжчиците им, набождаме ги с игла на 3—4 места и ги нарежда­ме в делва или буркани заедно с 1 кг зелени доматчета и 2—3 глави карнабит, накъсан на розички. Възваряме 2 литра оцет и 2 литра вода, 4 кафени чашки сол, 1 чаена чаша мед, оставяме да изстине са­ламурата и заливаме камбите. След 4—5 дни прета­каме, което повтаряме 3—4 пъти през 4—5 дни.

 

Лютеница

Опичаме 8—9 средно големи сини патладжана и ги обелваме. Изчистваме от семето 5 кг червени пиперки- капии, обелваме ги и смиламе заедно с патладжа­ните и 1 кг червени домати измити и нарязани. Варим сместа в разлата тава, като я бъркаме непрекъс­нато. Когато се сгъсти като мармелад, т. е. лъжицата да прави пътека по дъното на съда, посоляваме на вкус и прибавяме 3 чаени чаши олио. Продължаваме да бър­каме лютеницата, докато се изпържи много добре. Още гореща я насипваме в малки, добре изсушени и затоп лени буркани, които затваряме след като изстинат на­пълно. Държим ги на студено място.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft