У нас погачите се приготвят обикновено за някой голям празник. В миналото прабабите ни са ги правили доста по-често, защото те са замествали хляба. Ние решихме да ви представим една интересна и много лесна рецепта за Домашна суканица - погача , която е не само много красива, но и изключително пухкава и вкусна.
Празничните питки се приготвят с елегантна форма под формата на цветя и корони, така че са необходими специални умения за приготвяне на тесто или използване на различни декоративни форми. Но рецептата на Златка за празнична погача е не само много вкусна и мека, но и декоративна, и не изисква специални умения. Процедурата е доста проста. Ето какво ви трябва:
Домашна суканица
Продукти:
- 550 гр.
За активиране на маята:
- 1 кубче прясна мая + 1 с. л. захар + 1 с. л. брашно + 100 мл топло мляко
И още:
- малко масло/маргарин за намазване на корите
- 1 яйце с малко сол за намазване на цялата питка
Приготвяне:
Първо се активира маята. Изсипете яв по-дълбока купа, след което добавете лъжица захар и лъжица брашно и постепенно доливайте хладкото мляко (около 100 мл). Разбъркайте, така че съставките да се разтворят и да няма бучки, след което оставете на топло място за 10 минути, докато шупне.
В по-дълбок съд се слага брашното, в средата се прави кладенче, добавя се активираната мая и разтопеното масло (може с мас или маргарин според вкуса). Поръсете солта наоколо, след което замесете тесто, като постепенно добавяте хладко мляко.
Не е необходимо да се меси много дълго, а само колкото да се обединят всички съставки и тестото да се събере и да стане компактно. Трябва да е мека консистенция, но не лепкава. Оставете го в съда и го покрийте с найлонов плик или прозрачно стреч фолио, след което го оставете на топло помещение без течение.
Тестото трябва да втасва поне 40 минути до час в зависимост от температурата в помещението, тоест докато удвои обема си. След това го изсипете върху леко набрашнена работна повърхност и го омесете достатъчно внимателно, за да оформите руло.
Разделете го на две части, едната малко по-голяма от другата. По-малката част разточете на тънка правоъгълна кора с дебелина почти един пръст. Кората се намазва по цялата повърхност с мазнина или разтопено масло/маргарин.
След това нарежете кората на ленти с ширина 1-1,5 см, но не до края. Краищата на кората трябва да се съединят (виж снимката), тоест кората да е стегната. Ако имате специален нож за пица, рязането ще стане по-бързо.
Започнете да навивате кората на руло, като започнете от единия ъгъл, стигате до противоположния. След това сгънете полученото "руло" на охлюв и го наредете в средата на кръгла тава, постлана с хартия и намазана с масло.
Повторете процедурата с по-голямата кора и завийте около по-малкото охлювче. Така ще получите една голяма декоративна питка. Покрийте я с фолио и я оставете на топло да втаса още малко, около 20-30 минути.
Посолете леко яйцето и го разбийте, след което намажете тестото и го сложете в предварително загрята фурна да се пече на 180 градуса за около 35 минути (или зависи от фурната). Изпечената суканица се ппокрива с кухненска кърпа и се оставя да изстине малко. По желание още топла я намажете с малко разтопено масло.