Рецептите с чушки винаги са добре дошли през есенно-зимния сезон, тъй като са основа за бързи и вкусни ястия, които можете да ядете по всяко време на годината. Чушките, приготвени със заквасена сметана, могат да се консумират за закуска, вечеря, като гарнитура към основно ястие, но и като предястие или междинна закуска.
След като ги опитате, ще останете възхитени и ще ги правите често. Ще ви покажем различни начини за приготвянето им, можете да ги запържите в тиган на котлона или да ги запечете във фурната, така че изберете кой начин ви е най-подходящ. Ние ви гарантираме перфектен вкус с всяка от тези рецепти. Ето какво ви трябва:
Чушки в сметанов сос на тиган
Продукти:
6 чушки
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
200 г заквасена сметана
Приготвяне:
Измийте чушките, след което ги набодете с вилица на 5-6 места.
Не ги надупчвайте само с върха на вилицата, а прокарайте зъбите докрай, за да направите малки дупчици и така чушките няма да пръскат от тигана, докато ги пържите. В тигана се налива малко олио, включва се на средна температура и се нареждат чушките (оставете им дръжката, а ако е много дълга, само я подрежете малко).
Покрийте тигана и оставете за 10 минути, докато олиото се загрее и чушките се изпържат от едната страна. След това махнете капака, обърнете чушките и ги изпечете равномерно от всички страни.
Когато чушките са готови, свалете тигана от котлона, хванете всяка за дръжката и отрежете средата, за да пуснат сока в съда или в съд по ваш избор. Отделно се смесват сметаната, накълцан на ситно чесън и сол (подправя се на вкус), след което с лъжица се заливат чушките, така че сосът да проникне добре в тях.
След пет минути обърнете чушките, за да може сметаната да се смеси със соса, който са отцедили, след което разбъркайте още веднъж добре. Отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз, но може и така да ги поднесете, много са вкусни.
По подобен начин можете да ги приготвите на фурна по втората рецепта:
Чушки в сметанов сос на фурна
Продукти:
8-10 големи месести червени чушки
сол и черен пипер на вкус
малко олио
200 г заквасена сметана
Приготвяне:
Подредете чушките в голямата тава, застлана с хартия за печене.
Сложете да се пекат в добре загряна фурна и при нужда ги обърнете. Когато се изпекат се слагат в по-дълбок съд и се покриват, за да "се задушат", а после да се белят по-лесно. Като престоят малко ги почистете от ципата и семките, след което ги нарежете на лентички.
Запържете ги в малко олио, за да се изпари течността, която пуснат и да добият вкус. След това добавете чаша заквасена сметана и подправете на вкус, разбъркайте добре и оставете да къкри още няколко минути. Вместо заквасена сметана може да сложите и неутрална течна готварска сметана и шепа настърган кашкавал. Много вкусно и просто ястие, което може да се консумира топло или студено.