Топ съвети от бабите ни за подготовка на вкусна зимнина

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Топ съвети от бабите ни за подготовка на вкусна зимнина
11696
Снимков материал: pixabay.com
Топ съвети от бабите ни за подготовка на вкусна зимнина

Днес в супермаркетите имаме достъпна зимнина през цялата година, но същата никога няма да замени домашно приготвената, независимо от това дали става дума за айвар или туршия.

Печенето, готвенето и слагането в буркани на сезонни зеленчуци са обичаи, които все още се практикуват преди самото начало на зимата, а на тях се радва цялото семейство.

Така от домати, чушки, краставици и патладжан можете да си подготвите редица вкусни ястия, които през цялата зима да можете да извадите на трапезата по всяко време.

От този списък не може да пропуснем и вкусните конфитюри от сливи, ябълки или ягоди.

 

Ето няколко полезни съвети за подготовката на добра зимнина:

1. Старите  баби препоръчват - за добра зимнина е необходимо да използвате най-качествените зеленчуци и плодове.

2. Изберете здрави и твърди плодове. Това означава, че ако някакъв плод или парче зеленчуци имат някаква скапана част на себе си, трябва да я премахнете.

3. За готвене на айвар и лютеница се препоръчва употребата на алуминиеви съдове.

4. Стъклените буркани и бутилки, преди да ги използвате трябва добре да стерилизирате.

5. Преди самото начало подгответе стъклени буркани. Същите трябва да бъдат чисти и сухи. Измийте добре с препарат за миене на съдове.

6. Важна роля играят и капаците. Те не бива да пропускат въздух.

7. За да стерилизирате бурканите трябва да ги оставите във фурната на топлина. Това означава, че стъклените съдове трябва да поставите във фурната при температура от 200 градуса за около 5 минути или при температура от 150 градуса за около 10 минути.

8. Преди зареждане на стъклените буркани, върховете трябва да намажете с алкохол.

9. Никога не зареждайте стъклените буркани и бутилки до самия връх. Оставете поне 2cm празно пространство.

10. При изготвянето на зимнина важна е пастеризацията. В бурканите поставете зеленчуците по този начин трябва да има възможно най-малко пространство между тях. Добавете оцет, олио, сол и черен пипер.

11.

Оцетът трябва да бъде на повърхността попълнена със зеленчуци.

12. Затворете бурканите и загрейте при температура от 80 градуса за 30 минути.

13. Внимавайте, стъклените буркани трябва да бъдат добре затворени.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft