Топдиетологът проф. Емилова цери всички коварни болести. Може ли да помогне на Любо Нейков? Коя е най-модерната диета тази пролет?

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Топдиетологът проф. Емилова цери всички коварни болести. Може ли да помогне на Любо Нейков? Коя е най-модерната диета тази пролет?
39211
Снимков материал: pixabay.com
Топдиетологът проф. Емилова цери всички коварни болести. Може ли да помогне на Любо Нейков? Коя е най-модерната диета тази пролет?

Проф. Людмила Емилова е сред най-известните български диетолози.

В нейната клиника за отслабване във Варна са стопили килограми повече от 43 000 пациенти – депутати, шоупевици, писатели, лекари. Тя е майстор в прилагането на т.нар. лечебно гладуване, ефектът от него е изумителен.

Интервю на Мира Радева

 - Май пак сгрешихме, проф. Емилова! Уж се клехме, че на този Великден няма да ядем като невидели, но не се сдържахме. Тежко ни е, чувстваме се надебелели!

- Да не забравяме, че наближава и Гергьовден. След всеки празник незабавно трябва да останем един ден на вода с много лимон. Започваме сутринта с чаша вода със стайна температура и с един цял изцеден в нея лимон. Водата трябва да е топла само ако страдаме от т.нар. заболяване ГЕРБ – връщане на храна и сок от стомаха към хранопровода, съпроводено с киселини и парене в стомаха. Тогава изпиваме само 2 чаши топла вода, след като сме си измили зъбите и два часа нищо не хапваме. Така поне седмица – по един лимон сутрин с една чаша вода.

- Само това ли можем да си позволим?

- Не. В 10 часа пием сок фреш, може и от зеленчуци. Един фреш от грейпфрут действа много добре на претоварения по празниците черен дроб. Забравете сладкишите! На обяд и вечерта – салати. Доказано е, че колкото повече зеленолистни хапваме през деня, толкова по-дълго ще живеем и ще сме по-здрави. Защото те са природните храни, заредени с най-много полезни вещества – витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти.

- Но са натъпкани и с нитрати, г-жо професор!

- Няма нитрати! Слагаме в 2 литра вода 1 супена лъжица сода бикарбонат. Накисваме салатите в силно алкалната вода за половин-един час, а после обилно ги измиваме с течаща вода. И няма страшно.

- Нали агнешкото е най-крехкото и най-постното месо. Защо ни причинява стомашна тежест?

- (Смее се.) Ами защото сме го комбинирали с козунак, яйца, баница. Иначе казано – с бяло брашно и бяла захар, с бял ориз.

- Знам, че не обичате тези „бели” продукти?

- То не е лошо да хапваме от всичко по малко. Но истината е, че ние губим мярката. Нито пък равномерно ги разпределяме през деня – примерно на обяд да изяждаме само агнешкото месо със салата от сурови зеленчуци и нищо друго. А вечерта да хапваме от дроб сармата. Ама кой ли издържа да направи това? Може и 1-2 яйца за предястие.

- Защо, проф. Емилова, винаги лакомията се проявява с пълна сила в празничните дни?

- Човек се отпуска. Цяла година се е съобразявал с това или онова, душата му иска простор. И си казва – отпускам му края за няколко дни. Сега е празник, сега ми е паднало. Дай да си хапна от това и онова. Е, малко повечко няма да ми навреди. Но стомахът е един и същ. Той не се променя заради това, че е Великден, Гергьовден, Коледа, Нова година, Ивановден, Атанасовден.

- Виновни ли са великденските яйца, те не натоварват ли допълнително стомаха и червата?

- Великденските яйца са твърдо сварени. Но не трябва да изяждаме повече от 1-2 яйца. Хайде нека са 3, но в съчетание със салата от сурови зеленчуци. Да не ядем нищо друго, освен нея. Да оставим агнешкото настрана. Дроб сармата да хапнем най-малко след 6 часа. Но пак с една хубава голяма салата със зелен чесън и зелен лук – който каквото предпочита. Това е една чудесна комбинация. Храната с тази салата, която съдържа много фибри, много бързо минава по храносмилателната система. И така няма да имаме проблеми с изчистването на дебелото черво – то е главното, което задържа токсични отпадъци, особено животински. В него започва едно страхотно гниене и се отделят отровни вещества, които водят до ракови заболявания. Всъщност това е причината да се чувстваме изморени и отпаднали, сякаш не сме били на почивка.

- Има ли някакви вълшебни хапчета, които да ни помогнат да се отървем от погълнатото голямо количество храна?

- Не мисля, че има вълшебни хапчета. Просто след като е минал Великден, сега наближава и Гергьовден, на другия ден да бъдем особено внимателни какво ядем. Аз препоръчвам да хапнем най-добре постни храни, съчетани със салати от пресни зеленчуци. И повечко плодове. Но, честно казано, мисля, че малко хора ще направят това.

- Е, защо?

- Много просто – обикновено остава от обилната храна по празниците и през следващите дни тя се дояжда с пълна сила. И никой не обръща внимание примерно на разделното хранене. Изяждаме с алчен апетит всичко наведнъж.

- Наш читател твърди, че ако 3 чаши бира се изпият на екс след преяждане, тежестта в стомаха изчезвала?

- Той може да твърди, но не е така! Бирата дори ни вдига повече килограми, отколкото захарта. Много вредна за теглото ни е малтозата, отделена от бирата. Но червеното вино няма да ни натрупа толкова много излишни калории. Аз не отричам напълно бирата - който я обича, нека изпие 1-2 чаши. Само че жива бира, а не с консерванти.

 - А има ли опасност да се отровим от вредните Е-та и боите за яйца, както и химическите оцветители в козунаците? Ръцете на децата се боядисаха в червено, зелено, не можем да ги измием...

- Не мисля, че има такива малоумни хора да си купуват нещо само за да са го купили. Винаги съм казвала, че трябва да се търсят биобои от зелени водорасли, от червено цвекло и др. Те не минават от черупката на яйцето навътре.

- Колко килограма качваме средно по великденските празници, проф. Емилова?

- Зависи кой колко изяжда. Може да качите половин килограм, но може и 5 кг, ако преди това сте се въздържали да ядете солени неща. Имам пациент, който след 20 дни стриктно спазване на диета и захранване само с плодове и чайове отиде на мач. Там изяде 1 кг солени семки и на другия ден беше качил 5 кг. Кантарът не лъже.

- Само от семки е надебелял с 5 кг? Странно!

- Ами да, защото е погълнал много сол, която пък задържа водата и течностите.

- Във вашия дебелариум повече пациенти ли идват след почивни дни?

- Да. Особено след Коледа и Нова година. Аз съм по принцип привърженик на идеята да се забранят Коледа и Нова година. Не като празници, разбира се, а като дни, в които се преяжда! Но българите ги разбират по друг начин – преяждане до дупка!

- Кои известни личности са сред най-новите ви пациенти? Вярно ли е, че Марта Вачкова също сваля килограми под ваше ръководство?

- Марта Вачкова отдавна беше моя пациентка, скоро не е идвала. Но това не пречи да се обичаме и уважаваме. Проф. Стефан Данаилов също отдавна не е идвал, но когато беше при мен, имаше чудесни резултати. Чуваме се по телефона, аз се отнасям с голямо уважение към него.

- А пухкавият актьор Любо Нейков не е ли идвал?

- Любо Нейков не е идвал, макар че лично съм го поканила да стане мой пациент.

- Има ли смисъл лечение на затлъстяване, ако след това не спазваме строги диети?

- Разбира се, даже за 1 месец, за 6 месеца, за 3 години си заслужава човек да е с по-ниско тегло. Това ще му се отрази великолепно на здравето и самочувствието. И ще спи добре.

- По-закръглените дами до края на живота си ли трябва да се мъчат с лишения на трапезата?

- Защо да се мъчат? Ако се хранят с правилните храни, винаги ще бъдат сити и дори ще преяждат. Вместо да ядем бял хляб с животински храни, нека похапваме по-често боб. Напоследък силно се говори за противораковия му ефект. Също грах, нахут. След зеленчуците те са с най-добрите противоракови свойства. Аз лично изключително много уважавам боба и всички пълнозърнести варива. В съчетание с една голяма салата направо преяждаме.

- Но нали бобът причинява много газове?

- Ако предварително сте го накиснали и изхвърлили водата, както и първата вода при варенето – няма страшно.

- Препоръчайте една истинска „майска” диета!

- Пийте много смути – напитка от зелени листа. Защото листата, които сега растат на слънце, а не в тъмни и мрачни помещения като парници, са много полезни. Просто слагате такива зелени листа в блендера, плюс сок от моркови или от друг зеленчук, както и малко вода. Една пациентка се оплака, че блендерът й прегрявал от сухите зелени листа и щял да се развали Затова трябва да се сложи и течност – вода или друг сок. Опитайте смути, ще се изненадате от чудесния ефект! Ще се влюбите в него.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft