Сред изобилието от стайни цветя, орхидеята е особено популярна. И това не е изненадващо, защото едно ароматно растение може да зарадва с цъфтежа си по всяко време на годината. Основното нещо е да не лишавате зеления приятел от светлина, влага и, разбира се, допълнително хранене. Например, тор от картофена кора се справя отлично с последния .
ТОР ОТ КАРТОФЕНИ КОРИ
Има няколко причини, поради които трябва да използвате тор за картофени кори . Първо, това е най -лесният и евтин начин за хранене. Второ, кората е способна да смила бактериите в почвата. Но в същото време всички хранителни вещества се запазват в почвата. И тогава корените ги поглъщат в себе си.
В допълнение, торът за картофи може да се приготви по различни начини. Можете лесно да намерите най-удобния вариант за вас. Между другото, тази подхранване е подходяща не само за стайни растения, но и за зеленчукови култури . Ето защо, ако се занимавате с градинарство, нашите препоръки може да са ви полезни.
Какво дава тор от картофена кора
Картофените люспи са пълни с хранителни вещества . Например глюкоза, аскорбинова киселина, органични киселини и нишесте. Също така има микроелементи: фосфор, флуор, калий и магнезий. Какви са ползите от естественото хранене?
Първо, тя работи като естествен източник на хранителни вещества и минерали за растенията. Второ, благодарение на торенето, стайните цветя ще растат по-бързо. Това ще помогне за подобряване на цъфтежа. Между другото, отвара от картофени обелки не е подходяща само за орхидеи. Те могат да наторяват теменужки, кактуси, фикуси и други стайни цветя.
Как да си направим тор от кори
За да приготвите картофена тор, ще ви трябват обелките от 3-6 картофа и 1 литър чиста вода. И така, нарежете кората на ситно. След това кипнете вода в тенджера, добавете кората към нея и гответе сместа за 15 минути.
След това охладете бульона и го прецедете с тензух. Готово! Може би е трудно да се намери нещо по -просто и по -ефективно едновременно. Поливайте зелените си приятели с тази течност на всеки 15 дни . Препоръчваме да правите малки порции от тора, тъй като може да се съхранява в хладилник само 2 седмици.
Тор на прах
Този метод изисква предварително изсушена кора. За да изсушите суровината си, трябва да спазвате няколко правила. Първо изплакнете обилно в студена вода. Второ, изстискайте масата старателно и изчакайте да се изпари възможно най -много влага .
След това изсушете на въздух или във фурната . В първия случай разстелете кората на тънък слой върху хартия или плат. Поставете го на балкон или прозорец. Но не забравяйте, че пряката слънчева светлина е противопоказана. Сушенето във фурната отнема 3-4 часа при 100 градуса. И прибирането на реколтата по естествен начин - 10-12 дни.
Поставете готовите кори в платнена торбичка, за да могат да дишат и ги съхранявайте в килера. А при естествено сушене е най-добре да държите корите на хладно място. За да направите тор, смилайте на прах с блендер или кафемелачка. Получената смес може да се излива в корена на растенията веднъж на всеки 4 седмици. Този тор трябва да се съхранява в сухи торби. Но прахът не се съхранява много дълго.