Торнадо чипс или пържени картофи на спирали са предпочитано улично лакомство в Азия и други страни, където ги поднасят на клечка. По-вкусни, отколкото класическия картофени чипс, те могат да бъдат комбинирани по различни начини, и преди всичко са забавни за консумация.
Торнадо чипсът е най-доброто доказателство, че храната не е необходимо да бъде скъпа, за да е вкусна. Освен това за приготвянето му имате нужда само от картофи, сол, олио и малко сръчност с ножа.
Ето как се приготвят:
Първо отрежете края на малък картоф с обелката, а през цялата му дължина внимателно прекарайте дървено шишче.
Поставете картофа върху дъска за рязане и с остър нож започнете да режете под ъгъл по посока на часовниковата стрелка, като опирате ножа в клечката.
Докато режете, с другата ръка въртете картофите в обратната посока (обратно на часовниковата стрелка), докато стигнете до края на картофа.
Ако не сте специалисти с ножа, има и специални ножове за рязане на спирала.
Внимателно разделете спиралите на така нарязания картоф на клечка, и го потопете в горещо олио в тиган или фритюрник. Пържете няколко минути до златисто-жълто. Извадете готовия чипс върху попивателна хартия, за да се отцеди от излишната мазнина, след което посолете и подправете на вкус.
Торнадо-чипсът може да се изпечене и на фурна. Отделете листата на спиралата, поставете ги върху хартия за печене, намажете леко с малко олио и сол, и ги поставете в предварително загрята фурна на 220 ° C. Печете за около 20 минути.
Съвет:
Може да поднесете чипса с настърган кашкавал, салса от домати и подправки или обичайните сосове за пържени картофи.