Ако никога не сте правили сладкиши през живота си, това е рецептата, с която да започнете! Торта "5 лъжици" е идеална за първи опит в сладкарството - рецептата се помни лесно, не изисква никакви кулинарни умения и се получава перфектно от първия път. Можете да разрежете блата на две и да намажете с любимия си крем, можете да го навиете и на руло - пак ще се получи вкусно и без проблем.
Торта "5 лъжици"
Продукти:
- брашно - 5 супени лъжици;
- захар - 5 супени лъжици;
- сухо мляко (сметана) - 5 супени лъжици;
- 1/3 чаена лъжичка сода (не забравяйте да я угасите в малко оцет; можете да използвате и 1 ч.л. бакпулвер)
- 2 яйца.
Приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете към тях пресятото брашно, млякото на прах (или сметаната), захарта и содата, угасена с малко оцет. Намажете с олио подходяща тава за печене (по-малка, т.к. сместа не е голяма като количество) и изсипете тестото. Сложете в студена фурна, която след това включете на 180 ° С. Печете в зависимост от вашата фурна 10-25 минути. Ако печете блата в голяма правоъгълна тава (като тази от фурната), може да са достатъчни и 7 минути.
Тестото на консистенция трябва да бъде като гъста боза, бавно да се излива от лъжицата. С изпечения блат можете да приготвите какво ли не - пастички, торта, руло... А може да си го хапвате и просто така, без нищо - пак е вкусен. Намажете го с малко сладко или шоколад. В самото тесто можете да добавите какао, ядки, стафиди. Ако направите руло, намажете го със сметана и сладко, и го завийте още горещо на руло. Това е всичко. Надяваме се, че тази рецепта ще ви стане любима, каквато е и на нас!