За блатовете:
готварски шоколад - 200 гр. натрошен на парченца (за предпочитане с най-малко 60% какао)
масло - 200 гр, на стайна температура
нес кафе – 1 с.л.
вода - 125 мл
брашно - 85 гр
брашно с набухвател - 85 гр
сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
тъмна или светла кафява захар – 200 гр
пудра захар - 200 гр
какао - 25 гр
яйца – 3 бр.
пълномаслено прясно мляко - 75 мл
За ганаша с Бейлис:
готварски шоколад - 150 гр, натрошен на малки парченца (отново с поне 60% съдържание на какао)
гъста сметана – 285 мл.
1-2 с.л. Бейлис
пудра захар - 3 с.л.
За блатовете:
Сложете тенджерка с вода да заври. Намалете котлона, така че водата да къкри, сложете отгоре друг термоустойчив съд и разтопете в него маслото с шоколадовите парченца. Разтворете нескафето във водата и го прибавете към шоколадовата смес. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Разбъркайте двата вида брашно със сода, двата вида захар и какаото. Разбийте яйцата с пълномасленото мляко в отделна купа и прибавете към сухата смес заедно с разтопения шоколад. Бъркайте, докато се смесят.
Разделете сместа на две и изсипете двете половини в намазнени форми за торта с диаметър около 23 см. (предварително намазнени и покрити с хартия за печене). Печете в загрята на 160 градуса фурна около 60-70 минути, или докато при тест със суха клечица тя излезе чиста. Щом са изпечени, оставете блатовете да се охладят на решетка за 10-тина минути, откопчайте пръстена на тортата, обърнете ги върху решетката и оставете да изстинат напълно.
За ганаша:
Разтопете шоколада по вече указания горе начин и го оставете да се охлади леко за няколко минути. Смесете разбитата сметана с ликьора Бейлис и прибавете малко по малко към шоколада, като бъркате добре след всяка нова порция. Прибавете последно захарта и объркайте добре, докато се разтвори напълно.
Асемблиране на тортата:
Сложете един от блатовете върху тортена чиния и нанесете отгоре щедър пласт от шоколадовия ганаш. Разнесете го равномерно. Отгоре покрийте с втория блат и излейте останалия ганаш, така че да се разтече по стените на тортата (може да загладите или да оставите шоколада както е).
Отгоре може да настържете още шоколад или да поръсите с какао на прах.