Торта Бейлис

вход през zajenata.bg
Торта Бейлис
admin
Добавена от: admin
16521
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блатовете:

готварски шоколад - 200 гр. натрошен на парченца (за предпочитане с най-малко 60% какао)

масло - 200 гр, на стайна температура

нес кафе – 1 с.л.

вода - 125 мл

брашно - 85 гр

брашно с набухвател - 85 гр

сода бикарбонат - 1/4 ч.л.

тъмна или светла кафява захар – 200 гр

пудра захар - 200 гр

какао - 25 гр

яйца – 3 бр.

пълномаслено прясно мляко - 75 мл

За ганаша с Бейлис:

готварски шоколад - 150 гр, натрошен на малки парченца (отново с поне 60% съдържание на какао)
гъста сметана – 285 мл.

1-2 с.л. Бейлис

пудра захар - 3 с.л.

За блатовете:

Сложете тенджерка с вода да заври. Намалете котлона, така че водата да къкри, сложете отгоре друг термоустойчив съд и разтопете в него маслото с шоколадовите парченца. Разтворете нескафето във водата и го прибавете към шоколадовата смес. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Разбъркайте двата вида брашно със сода, двата вида захар и какаото. Разбийте яйцата с пълномасленото мляко в отделна купа и прибавете към сухата смес заедно с разтопения шоколад. Бъркайте, докато се смесят.

Разделете сместа на две и изсипете двете половини в намазнени форми за торта с диаметър около 23 см. (предварително намазнени и покрити с хартия за печене). Печете в загрята на 160 градуса фурна около 60-70 минути, или докато при тест със суха клечица тя излезе чиста. Щом са изпечени, оставете блатовете да се охладят на решетка за 10-тина минути, откопчайте пръстена на тортата, обърнете ги върху решетката и оставете да изстинат напълно.

За ганаша:

Разтопете шоколада по вече указания горе начин и го оставете да се охлади леко за няколко минути. Смесете разбитата сметана с ликьора Бейлис и прибавете малко по малко към шоколада, като бъркате добре след всяка нова порция. Прибавете последно захарта и объркайте добре, докато се разтвори напълно.

Асемблиране на тортата:

Сложете един от блатовете върху тортена чиния и нанесете отгоре щедър пласт от шоколадовия ганаш. Разнесете го равномерно. Отгоре покрийте с втория блат и излейте останалия ганаш, така че да се разтече по стените на тортата (може да загладите или да оставите шоколада както е).

Отгоре може да настържете още шоколад или да поръсите с какао на прах. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft