За пандишпана:
12 белтъка
щипка сол
24 супени лъжици захар
2 ванилии
2 супени лъжици лимонов сок
6 супени лъжици (добре напълнени) пресято брашно
1/2 бакпулвер
12 супени лъжици ситно нарязани орехи (лешници или бадеми)
За крема:
12 жълтъка
12 супени лъжици захар
250 гр. маргарин
125 гр. масло
100 гр. черен шоколад за готвене
2 банана
300 гр. счукани орехи
200 мл горещо прясно мляко
Освен това:
200 гр. разбита сметана
200 мл студено прясно мляко или студена вода
Пандишпанът се приготвя по обичайния начин: разбиват се белтъците с щипка сол на гъста пяна. След това се добавят постепенно захарта и ваниловата захар и се бие, докато се разтопи захарта и се получи твърд сняг. Добавя се и лимоновият сок. След това се прибавят брашното, смесено с бакпулвера, и орехите, като се разбърква на ниска скорост на миксера. Хубаво хомогенизираната смес се излива в правоъгълна тава, намазана с маргарин.
Пече се в предварително загрята фурна, а продължителността на печене е около 30 минути на 180 градуса или спрямо вашата фурна.
Изпечената кора се навива с помощта на памучна кърпа и се оставя да изстине, след което се разрязва на 3 ленти.
За крема първо се разбиват жълтъците със захарта, докато увеличат обема си няколко пъти. След това се варят на водна баня при непрекъснато разбъркване, докато се разтопи захарта. В горещия крем се добавя шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Сместа се оставя да изстине.
През това време се разбиват маргаринът и маслото, докато побелеят, след което се съединяват със сместа от жълтъци.
Смлените ядки са попарват с горещото мляко и се оставят да изстинат, след което се добавят в крема от жълтъци.
Бананите са пасират и се добавят към крема. Всичко хубаво се смесва и изравнява.
Сметаната се разбива с млякото (водата), докато получи необходимата плътност и твърдост.
Сглобяване:
В подходяща чиния за торта се поставя една трета от разрязаната кора, намазва се една трета от крема, след което тънко се маже със сметаната. Поставя се и вторият блат, след това - още малко сметана. Процедурата се повтаря и с третата кора и другата част от крема и сметаната. Цялата торта се маже със сметана.
По желание може да използвате повече сметана от посоченото количество.