Макароните се сваряват за 7-8 минути, трябва да са ал денте, т.е. леко сурови. Варят се във вода с малко сол. Отцеждат се и се измиват със студена вода. След това се поставят в дълбок съд, където се добавят 2 супени лъжици зехтин и 40 гр. пармезан. Хубаво се разбъркват.
Формата, в която ще се пече тортата, се намазва със зехтин. Макароните се нареждат прави, като войници, един до друг.
В купа се смесват изварата със солта и яйцата. Хубаво се разбърква.
С малка чаена лъжичка се поставя от сместа във всеки макарон.
Когато цялата процедура приключи, формата (тавата) се удря в масата един-два пъти, за да попадне сместа дълбоко в макароните.
Заливат се с горещия сос Болонезе.
За соса: в загретия зехтин се запържва лукът, след което се добавя каймата и се пържи, докато се изпари течността. Подправя се на вкус, след което се прибавя доматеният сос. Оставя се да се вари на тих огън, докато се изпари цялата течност.
По желание може да се използват и домати от консерва.
Отгоре се настъргва останалите 40 гр. пармезан.
Така приготвената торта се пъха във фурната и се пече 15 минути на 190 градуса.
Щом се извади от фурната, се поръсва с Гаудата и се връща да се допече още 10-15 минути.
Оставя се да се охлади 5-10 минути. Сервира се с бяло вино.
Торта Болонезе
8 Април 2015
22288
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари