За първия блат:
2 яйца
6 супени лъжици захар
10 супени лъжици прясно мляко
6 супени лъжици счукани орехи
6 супени лъжици брашно
1/2 пак. бакпулвер
За втория блат:
2 яйца
5 супени лъжици захар
2 пакетче ванилова захар
10 супени лъжици прясно мляко
10 супени лъжици брашно
1/2 пак. бакпулвер
За крема:
1 литър прясно мляко
10 супени лъжици захар
100 гр. шоколад
250 гр маргарин
150 гр. смлени бисквити (обикновени)
150 гр. счукани орехи
За глазурата:
2 пак. разбита сметана с вкус на ванилия
Нарича се нарича Торта в тенджера, т.к. се приготвя в тенджера. Процедурата е малко необичайна, но се получава вкусен и сочен резултат. Не е голяма по обем, но е солидно висока.
За тази рецепта ви е необходима тенджера с плоски стени и диаметър 20 см. Ако искате малко по-ниска торта, тогава може да печете и в тенджера с дъно 22 см. Височината да е минимум една голяма педя. С дъното на тенджерата очертайте два кръга върху хартия за печене и ги изрежете - това ще е основата за печене на блатовете. Не забравяйте да намазните предварително основата и стените на съда.
След това забъркайте един по един двата блата, започвайки в реда на посочените съставки. Важно е първо да се разбият добре яйцата и захарта.
След това изпечете всяка кора на 180 градуса около 20-25 мин.
Изпечените и охладени кори с нож разрежете на половина.
Преди да приготвите крема, измийте тенджерата - ще ви трябва отново.
Сложете млякото и захарта да заврат. Дръпнете съда от огъня и добавете шоколада и маргарина. Разбърквайте докато се стопят, после разбъркайте вътре смлените бисквити и ядки. Ще получите течен крем.
Сега вземете отново тенджерата. Вземете и един черпак.
Първо поставете 2 черпака от горещия крем в тенджерата, после поставете блата с орехи, залейте го с крем, покрийте с белия блат, отново с крем и така още 2 пъти. С останалия крем залейте тортата отгоре. С ръце натиснете, за да попие добре.
След това оставете тортата в тенджерата 3-4 часа на студено, а най-добре до другия ден. Обърнете върху плоска чиния и изчакайте сама да падне. За улеснение може предварително да минете по краищата на тортата с остър нож, преди да я обърнете.
Украсете тортата с разбита сметана или както фантазията ви подсказва!