За тестото:
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
1 яйце
1 ч.л. сода, угасена в малко оцет
450-470 грама брашно
За крема:
2 яйца
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилова захар
200 гр. масло
1 ч.ч. натрошени орехи
Блатовете се приготвят много бързо, затова е най-добре първо да се приготви кремът. В тенджера изсипете млякото, добавете 2 яйца, 2 супени лъжици брашно, чаша захар и пакетче ванилова захар, разбийте сместа добре и сложете на бавен огън. Варете, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти. Към горещия крем прибавете маслото, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио, докато кремът е горещ.
Сега пристъпете към блатовете. В купа изсипете една консерва с карамелизирано кондензирано мляко (може да го приготвите сами, като сварите консервата на бавен огън в тенджера с вода за 2,5 часа), добавете яйцето и разбъркайте добре. После добавете содата, угасена с оцет, и постепенно изсипете брашното.
Когато стане трудно да се бърка с лъжица, изсипете тестото върху работната повърхност и доомесете. Тестото трябва да е меко и еластично.
Разделете тестото на 8 равни топки.
Разточете всяка топка на кора и набодете с вилица на няколко места. Загрейте незалепващ тиган на умерен огън и започнете да печете блатовете. Пекат се много бързо - буквално за една минута, след което се обръщат веднага.
Така се изпичат всички 8 блата.
След това с чиния с подходящ размер очертайте и изрежете всички блатове. Изрезките запазете за поръсване на торта.
Започнете да сглобявате тортата като мажете блатовете с още горещия крем - попива много бързо.
След това намажете с крема и отгоре и отстрани.
Поръсете тортата с натрошените на трохи изрезки и добавете нарязаните на ситно орехи.
Тортата се оставя да престои в продължение на час-два преди консумиране.