яйца - 2 броя
пудра захар - 1 ч.ч.
олио - 1 к.ч.
прясно мляко - 1 ч.ч.
амонячна сода - ½ ч.л.
брашно - колкото поеме
Крем:
масло - 200 г
прясно мляко - 1 л
брашно - 4 с.л. с връх
захар - 1 ч.ч. пудра + 1 ч.ч. на кристали
яйца - 4 броя
какао - 50 г, за
ром - 2 с.л.
захар - 4 с.л. за карамела
Разбийте прясното мляко за блата с 1 ч.ч. пудра захар. Добавете яйцата, содата, олиото и разбийте добре. Започнете да добавяте брашно към сместа - трябва да се получи тесто като за баница, за да може да се разточи с точилка. Разточват се към 4-5 кори с дебелина от около половин см. Пекат се в тавичка, поръсена с малко мазнина и брашно, в предварително загрята на 190-200 градуса фурна.
За приготвяне на крема разбийте 4 броя яйца с прясното мляко и 1 ч.ч. кристална захар. Към тази смес добавете маслото, разтопено и разбито с пудрата захар. Сместа се слага на котлон и при непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Кремът се бърка, докато се сгъсти (при нужда добавете още малко брашно). Сгъстеният крем се отстранява от огъня и се добавя рома. Разделя се на 2 част и към едната се прибавя какаото.
Редуват се крем, блат, като се завършва със светлия крем. Карамелизирайте 4 с.л. захар на тънък пласт в тавичка с равно и гладко дъно, намазано с малко масло. Оставете карамела напълно да изстине и го надробете с нож или някакъв тъп предмет.
Украсете Добуш тортата с карамела или направете украса по ваше желание - с плодове, орехи или настърган шоколад.
Тортата се поднася на следващия ден.