За тортата:
7 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
3 жълтъка
455 гр. пудра захар
94 гр. брашно
1 с.л. лимонов сок
1/8 ч.л. сол
За глазурата:
227 гр. горчиво-сладък шоколад (с около 60% какао)
226 гр. масло
1 ч.л. ванилия
3 големи жълтъка
2 с.л. пудра захар
За карамела:
1/2 чаша кристална захар
1 с.л. вода
За тортата:
Покрийте с намазнена и набрашнена хартия за печене 8 кръгли тавички (форми) с диаметър 20 см. или 7 форми с диаметър 22-23 см.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Разбийте 10-те жълтъка на висока степен на миксера за няколко минути, докато побелеят и станат лимонови на цвят. Намалете скоростта, добавете постепенно захарта и увеличете отново скоростта, продължавайки да разбивате, докато свърши захарта, а сместа стане гъста и лъскава.
Отново намалете скоростта и добавете постепенно брашното, след това върнете на висока скорост и разбивайте 5 минути. Добавете лимоновия сок и разбийте още няколко секунди.
В отделна чиста и суха купа разбийте белтъците до твърд сняг.
Сложете няколко супени лъжици от белтъците в жълтъчния крем, за да го разредите. След това добавете останалите белтъци на 3 порции, докато сместа стане гладка (използвайте тел за разбиване).
Разделете сместа на 7 или 8 части в зависимост от размера на формата и ги прехвърлете в предварително приготвените форми, като заглаждате добре повърхността. Ако не разполагате с такова количество форми, изпечете блатовете на порции, като след всяко ползване на формата я покривайте с намазнена и набрашнена хартия за печене. Изпечете всеки блат за около 5 минути в загрятата фурна.
Не слагайте изпечените блатове един върху друг, за да не се залепят, или използвайте хартия за печене между блатовете.
За глазурата:
Разтопете шоколада до гладка смес. Оставете го да се охлади на стайна температура. В купата на миксера разбийте маслото до мека и гладка смес. Добавете ванилията и 3 жълтъка. Прибавете захарта и охладения шоколад, като разбивате добре, докато се смесят напълно.
Намажете тънък слой от глазурата върху всеки блат, като оставите един ненамазан.
Покрийте цялата торта с шоколадовата глазура и оставете в хладилника, докато приготвяте карамеления слой.
За карамеления слой:
Сложете неизползвания блат върху хартия за печене. Нарежете го на 8 резена и ги разделете малко. Междувременно сложете захарта и водата в малък дълбок съд на висока температура, докато захарта се разтопи и стане кехлибарена. Веднага дръпнете от огъня и излейте карамела върху нарязания блат. Оставете карамела да стегне, преди да разрежете с остър нож, следвайки очертанията на блата и подравнявайки ръбчетата, ако е необходимо.
Подредете резените върху готовата торта.