1 1/2 пакетче несолено масло, на стайна температура
2 чаши кристална захар
5 големи белтъка, леко разбити и на стайна температура
1 1/2 ч.л. ванилия
1/2 чаша заквасена сметана, на стайна температура
3 чаши универсално брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 чаша пълномаслено мляко
Оцветяващ гел (паста) за сладкиши (цветове: ярко червено, лимонено-жълто, ярко оранжево, електрично зелено, турско синьо и виолетово)
***Важно е да използвате ГЕЛ за оцветяване, а не течна сладкарска боя – в противен случай тестото ще стане много рядко и няма да се изпече както трябва!
За италианския целувчен крем:
340 гр фина кристална захар
85 гр. вода
3/4 чаша белтъци
510 гр. несолено масло, нарязано на кубчета около 2 см. в диаметър, на стайна температура
Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе няколко тавички (форми) с диаметър 20 см. (колкото имате), за да спестите време при печенето на блатовете. Намажете с масло и облепете с хартия за печене. Оставете настрана.
В купата на миксера разбийте маслото на крем. Добавете захарта и продължите да разбивате крема, докато стане светъл на цвят. Бавно прибавете белтъците към маслото, разбивайки на ниска степен. Прибавете ванилията и заквасената сметана. Разбийте, докато съставките се хомогенизират напълно.
В средно голяма купа разбийте брашното, бакпулвера, содата и солта. Прибавяйте на части от брашнената смес и от млякото към маслената смес, като ги редувате. Прибавете брашното на 3 части, като започнете и завършите с брашно. Ако имате кухненска везна, прехвърлете тестото в друга купа и я измерете. Разделете полученото тегло на 6. Отмерете 1/6 от тестото и я сипете в отделна купичка. Повторете с останалите 5/6.
Към всяка от купичките сипете от гел-боята (отделен цвят), достатъчни са около 4-8 капки, но зависи от интензивността на цвета и от ефекта, който желаете да постигнете.
Изсипете готовото тесто за блатовете в приготвените форми (тави). Печете 13-15 минути на блат, докато блатът се стегне. Оставете ги да се охладят 3 минути, преди да извадите от формата и ги оставете да изстинат напълно върху кухненска решетка. Изпечете по този начин всички 6 блата.
Приготвяне на крема:
В тиган за сос смесете захарта и водата. Разбърквайте, докато сместа заприлича на мокър пясък. Сложете на силен огън и варете, докато температурата достигне 118 градуса. Докато котлонът работи, не разбърквайте захарния сироп, за да не кристализира. Ако по стените на съда има захарни пръски, използвайте чиста сладкарска четка, намокрена с вода, за да разтворите образуваните кристалчета.
Докато се вари захарта, разбийте белтъците в купата на миксера с бъркалките. Дръжте на ниска степен, докато белтъците образуват пяна (трябва да прилича на пяната от бира). В този момент увеличете скоростта. Преди да добавите захарта, намалете отново леко скоростта.
Щом захарта достигне необходимата температура, излейте я в белтъчната смес на бавна и постоянна струя. След като добавите цялата захар, увеличете скоростта на миксера на висока степен. Продължете с разбиването, докато купата леко се загрее на допир. Отново върнете миксера на средна степен и бавно прибавете маслото, по няколко кубчета наведнъж. Продължете да разбивате, докато цялото масло се добави към сместа и докато масленият крем стане гладък.
Забележка: Ако прибавите маслото, докато целувчената смес е прекалено гореща, може да се разтопи и да втечни крема. Ако това се случи, поставете купата във фризер за няколко минути, за да охладите сместа. След като изстине, започнете отново с разбиването. Ако маслото е прекалено студено, когато го добавяте към крема, кремът може да стане на бучки. Използвайте запалка, за да затоплите купата, или я поставете на водна баня, за да омекне маслото.
Сглобяване на тортата:
Сложете виолетовия блат в тортена чиния. Нанесете отгоре около ¼ чаша от целувчения крем. Повторете със синия, зеления, жълтия, оранжевия и червения блат. Използвайте ½ чаша крем за покриване на тортата. Оставете я да се охлади в хладилник за 15 минути. След като изстине, намажете тортата с още един пласт маслен крем.