Торта Дъга

вход през zajenata.bg
Торта Дъга
admin
Добавена от: admin
55809
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 1/2 пакетче несолено масло, на стайна температура
2 чаши кристална захар
5 големи белтъка, леко разбити и на стайна температура
1 1/2 ч.л. ванилия
1/2 чаша заквасена сметана, на стайна температура
3 чаши универсално брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 чаша пълномаслено мляко
Оцветяващ гел (паста) за сладкиши (цветове: ярко червено, лимонено-жълто, ярко оранжево, електрично зелено, турско синьо и виолетово)
***Важно е да използвате ГЕЛ за оцветяване, а не течна сладкарска боя – в противен случай тестото ще стане много рядко и няма да се изпече както трябва!
За италианския целувчен крем:
340 гр фина кристална захар
85 гр. вода
3/4 чаша белтъци
510 гр. несолено масло, нарязано на кубчета около 2 см. в диаметър, на стайна температура
 

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе няколко тавички (форми) с диаметър 20 см. (колкото имате), за да спестите време при печенето на блатовете. Намажете с масло и облепете с хартия за печене. Оставете настрана.
В купата на миксера разбийте маслото на крем. Добавете захарта и продължите да разбивате крема, докато стане светъл на цвят. Бавно прибавете белтъците към маслото, разбивайки на ниска степен. Прибавете ванилията и заквасената сметана. Разбийте, докато съставките се хомогенизират напълно.
В средно голяма купа разбийте брашното, бакпулвера, содата и солта. Прибавяйте на части от брашнената смес и от млякото към маслената смес, като ги редувате. Прибавете брашното на 3 части, като започнете и завършите с брашно. Ако имате кухненска везна, прехвърлете тестото в друга купа и я измерете. Разделете полученото тегло на 6. Отмерете 1/6 от тестото и я сипете в отделна купичка. Повторете с останалите 5/6.
Към всяка от купичките сипете от гел-боята (отделен цвят), достатъчни са около 4-8 капки, но зависи от интензивността на цвета и от ефекта, който желаете да постигнете.
Изсипете готовото тесто за блатовете в приготвените форми (тави). Печете 13-15 минути на блат, докато блатът се стегне. Оставете ги да се охладят 3 минути, преди да извадите от формата и ги оставете да изстинат напълно върху кухненска решетка. Изпечете по този начин всички 6 блата.
 

Приготвяне на крема:
В тиган за сос смесете захарта и водата. Разбърквайте, докато сместа заприлича на мокър пясък. Сложете на силен огън и варете, докато температурата достигне 118 градуса. Докато котлонът работи, не разбърквайте захарния сироп, за да не кристализира. Ако по стените на съда има захарни пръски, използвайте чиста сладкарска четка, намокрена с вода, за да разтворите образуваните кристалчета.
Докато се вари захарта, разбийте белтъците в купата на миксера с бъркалките. Дръжте на ниска степен, докато белтъците образуват пяна (трябва да прилича на пяната от бира). В този момент увеличете скоростта. Преди да добавите захарта, намалете отново леко скоростта.
Щом захарта достигне необходимата температура, излейте я в белтъчната смес на бавна и постоянна струя. След като добавите цялата захар, увеличете скоростта на миксера на висока степен. Продължете с разбиването, докато купата леко се загрее на допир. Отново върнете миксера на средна степен и бавно прибавете маслото, по няколко кубчета наведнъж. Продължете да разбивате, докато цялото масло се добави към сместа и докато масленият крем стане гладък.

Забележка: Ако прибавите маслото, докато целувчената смес е прекалено гореща, може да се разтопи и да втечни крема. Ако това се случи, поставете купата във фризер за няколко минути, за да охладите сместа. След като изстине, започнете отново с разбиването. Ако маслото е прекалено студено, когато го добавяте към крема, кремът може да стане на бучки. Използвайте запалка, за да затоплите купата, или я поставете на водна баня, за да омекне маслото.
 

Сглобяване на тортата:
Сложете виолетовия блат в тортена чиния. Нанесете отгоре около ¼ чаша от целувчения крем. Повторете със синия, зеления, жълтия, оранжевия и червения блат. Използвайте ½ чаша крем за покриване на тортата. Оставете я да се охлади в хладилник за 15 минути. След като изстине, намажете тортата с още един пласт маслен крем.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft