![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
За тортата:
8 белтъка
200 гр. пудра захар
кората на 1 лимон
канела
150 гр. смлени лешници/бадеми
40 гр. брашно
За крема:
1 л. прясно мляко
ванилия
40 гр. нишесте
3 жълтъка
30 мл. ром
300 гр. меко масло
80 гр. конфитюр от кайсии
30 мл. ром
За глазурата:
250 гр. фина пудра захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. олио или зехтин
1 с.л масло
няколко капки гореща вода
50 гр. черен шоколад
Блатове:
Разбийте белтъците с щипка сол. Бавно започнете да добавяте пудрата захар, като продължавате с разбиването. Трябва да се оформят твърди връхчета. Добавете лимоновата кора, канелата и смлените ядки с брашното. Объркайте всичко, докато стане хомогенна смес. Върху хартия за печене начертайте кръгове с диаметър около 20-22 см. Разпределете тестото върху кръговете на тънък пласт и ги изпечете на 160C за 10 минути. Оставете блатовете да се охладят.
Крем:
Загрейте 3/4 л. мляко със захарта и ванилията. Към останалото мляко добавете нишестето и жълтъците и разбийте добре. Щом ваниловото мляко започне да ври, дръпнете от огъня, излейте кашицата с нишестето на тънка струйка в млякото, като разбивате непрекъснато. Върнете на огъня и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Оставете го настрана да се охлади напълно, след което ароматизирайте с рома.
Разбийте мекото масло на пухкав крем. Смесете ваниловия крем и маслото. С крема съединете изстиналите блатове, като последния оставите ненамазан.
Загрейте 80 гр. конфитюр от кайсии и прибавете към него рома. Бързо намажете сместа върху най-горния блат. Оставете в хладилника за известно време (да стегне кайсиевата глазура). (
Сглобяване на тортата:
Започнете да разбърквате захарта с лимоновия сок и добавете постепенно мазнината и маслото. Прибавете капка по капка гореща вода, за да се получи консистенция, която може да се маже. Добавете още лимонов сок или мазнина, ако е необходимо.
Нанесете глазурата върху тортата и загладете с шпатула. Отстрани облепете с натрошени ядки. С пош или шприц с малък отвор нарисувайте кръгообразни линии върху глазурата, след което прекарайте тъпата част на ножа перпендикулярно на кръговете, за да се получи шарка като паяжина. Оставете тортата в хладилник до поднасянето й.