Представяме ви Кралицата между тортите - торта Жербо! Задължително я поднесете на следващия семеен празник и гостите ви ще ахат от изумление!
Правят се три блата: 5 белтъка се разбиват на твърд сняг. Добавят се 150 гр. захар и се продължава с разбиването, докато сместа стане твърда. С лъжица бавно се прибавят орехите и брашното. Разбърква се внимателно, така че обемът на сместа да не спадне, и се изсипва върху покрита с хартия за печене тава. Пече се около 25 минути на 170 градуса. Правят се три такива кори и се оставят да се охладят.
Крем № 1:
Захарта се поставя на котлона и се разтопява на тих огън при непрекъснато разбъркване. След като се разтопи, се добавя маслото и веднага с тънък нож карамелът се намазва върху трите слоя. Трябва да се работи бързо, защото сместа бързо се втвърдява. Корите се нареждат на масата и се мажат всяка поотделно. Ако карамелът стегне, може да се затопли отново, като се внимава да не загори.
Върху карамела се нанася кремът от шоколад:
В малък съд на тих огън се разтопява шоколадът с маслото и се нанася върху коричката от карамел, след което се оставя да стегне.
Крем № 3:
На водна баня се разбиват жълтъците с миксер до пухкава и гъста смес. Добавя се сокът от лимон и след като се сгъсти, кремът се сваля настрана да се охлади. В охладения крем се добавя разбитото с пудрата захар масло, хубаво се смесват и кремът се нанася върху корите по следния начин:
След като стегне шоколадовият крем, една кора се поставя в чиния за торта и се намазва с една трета от жълтъчния крем. Върху него се поставя втора кора, отново крем и се покрива с третата кора по същия начин. Тортата се маже с крема отстрани и отгоре и се украсява на вкус. Красива е със счукан крокан или смлени ядки.
Най-добре я оставете да престои един ден, за да разгърне вкуса си напълно.