4 готови блата за торта с диаметър 20 см. (купени или приготвени предварително по рецепта за пандишпанова торта)
За блата „Червено кадифе”:
3 1/3 чаши брашно (без набухвател)
2 пакетчета масло (около 1 чаша), размекнато
2 1/4 чаши захар
2 големи яйца + 2 жълтъка – на стайна температура
2 супени лъжици червен гел-оцветител за сладкиши
3 с.л. какао
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 чаши пълномаслено прясно мляко
1 1/2 ч.л. ябълков оцет
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
За маслената глазура:
1 чаша меко масло
6 - 8 чаши пудра захар
1/2 чаша прясно мляко
2 ч.л. чист ванилов екстракт
по желание – малко бадемова есенция
Приготвяне на блата Червено кадифе:
Загрейте фурната на 170 градуса.
Намазнете и леко набрашнете голяма форма за торта (22х33 см., а може и 2 кръгли форми), след това покрийте дъното й с хартия за печене.
В малка купа пресейте брашното. В по-дълбока купа разбийте с миксер на крем маслото и захарта, докато сместа стане пухкава и въздушна – около 5 минути на средна степен на миксера. Добавете едно по едно яйцата и жълтъците, като разбивате след всяко.
В малка купичка разбъркайте боята за сладки, какаото и ванилията. Прибавете сместа към тестото и разбийте добре. Сипете млякото в мензура и добавете вътре солта. Прибавяйте млякото към маслената смес на три порции, като го редувате с брашното. Разбивайте добре след всеки продукт, колкото продуктите да се инкорпорират добре.
Разбийте оцета и содата в малък съд. Добавете към тестото и отново разбийте. С гумена шпатула оберете тестото от стените на купата и от дъното, така че сместа да е максимално гладка и хомогенна. Прехвърлете тестото в приготвената форма. Изпечете за 30-40 минути, докато при тест с клечица тя излиза суха. Оставете блата да се охлади, преди да го извадите от формата.
За глазурата:
Сложете маслото в дълбока купа. Прибавете 4 чаши от захарта, след това – млякото и ванилията. На средна скорост на миксера разбивайте сместа, докато стане гладка и кремообразна – около 3-5 минути. Постепенно добавяйте останалата захар – по 1 чаша, като разбивате добре след всяка нова (около 2 минути), докато глазурата стане достатъчно гъсто, за да се нанася добре. Може да не се наложи да използвате цялата захар. По желание добавете няколко капки оцветител за сладкиши и разбъркайте добре.
Сглобяване на тортата:
Започнете с подравняването на блатовете – и четирите трябва да са напълно еднакви. Сложете по 1/2-1 чаша от глазурата върху два от блатовете и разнесете. Отгоре поставете другите два блата – целта е да получите две отделни торти, всяка с по два блата.
С вилица раздробете изпечения блат от тортата Червено кадифе. След това разбъркайте трохите с 1 чаша от глазурата.
Поставете тортите в хладилник за няколко часа, за да стегне малко глазураата.
Вземете едната торта и внимателно очертайте вътрешен кръг, следвайки очертанията й – на разстояние около 6-7 см. от ръба (може да използвате за целта широка чиния). Повторете с другата торта. Така ще очертаете повърхността, която трябва да се издълбае.
За първата торта: изрежете (издълбайте) конус (във формата на буквата V), като широката му част е равна на очертания кръг. Така ще оформите долната част на сърцето.
За втората торта: Изрежете малко „островче” в средата на тортата. След това внимателно започнете да дълбаете около него, докато стигнете очертания вътрешен ръб. Целта е да се получи „остров” в средата на тортата, наподобяващ обърната буква V, а около него – дълбок улей с ширината на очертаната окръжност. За удобство при издълбаването може да използвате лъжичка.
Вземете трохите от червената торта и запълнете с тях добре вдлъбнатините на двете торти, като заравните добре отгоре. Сложете ги отново в хладилник за 15-тина минути.
Намажете част от глазурата върху долната торта (тази с конуса във формата на V) и отгоре поставете другата торта, като внимателно я обърнете с издълбаната част надолу – помагайте си с дланта на ръката, като притискате добре блата при обръщането му. Покрийте с още глазура – отгоре и отстрани на тортата и загладете добре. Оставете отново за половин час в хладилника. По желание може да шприцовате розички около ръба на тортата, а в средата да запълните с трохи от Червеното кадифе.