6 белтъка
250 гр. захар
1 супена лъжица лимонов сок
150 гр. запечени и едро нарязани лешници
200 гр. течен шоколад
2 пудинга ванилия
2 пудинга шоколад
есенция ром и ванилия
100 гр. шоколад за готвене
250 гр. захар
1 л прясно мляко
6 жълтъка
100 гр. масло или маргарин
Малко шоколад за поръсване
За блата:
Разбийте белтъците на твърд сняг със захарта и добавете лимоновия сок. Към сместа прибавете лешниците и прехвърлете в покрита с хартия за печене форма или тавичка. Печете около 1 час на 150 градуса. Готовия и охладен блат разрежете на 2 и намажете всяка половина с малко течен шоколад.
За крема:
Разбийте жълтъците със захарта и ги добавете към ваниловия пудинг. Сварете ги в 1/2 л прясно мляко, към което сте добавили екстракт от ванилия. Към готовия крем добавете 50 гр. масло. Шоколадовия пудинг сварете в останалото мляко и добавете към него 100 гр. шоколад и екстракта от ром. В още топлия шоколадов крем добавете останалото масло.
Подреждане на тортата:
Поръсете долния блат с натрошени лешници, намажете с течен шоколад, ванилов крем, шоколадов крем. Повторете с втория блат, а отгоре обилно поръсете тортата с настърган шоколад.