Тесто:
200 гр. масло
200 гр. сметана
400 гр. брашно
1 пакетче (10 гр.) бакпулвер
1 пакетче (10 гр.) ванилова захар
200 гр. захар
1,5 буркан компот от череши без костилка
Крем:
1 кг сметана (20% масленост)
150 гр. пудра захар
70 гр. ситно нарязани орехи
Украса:
70 гр. ситно нарязани орехови ядки
по желание шоколад
Тази торта е по стара традиционна руска рецепта. Ако имате малко повече свободно време - препоръчваме ви да я приготвите.
1. 1 кг сметана се слага в цедка, покрита с марля, и се оставя да се отцежда 6-7 часа - така ще получите чиста сметана. Вишните също се прецеждат няколко часа.
2. Тесто: Маслото се разтопява на слаб огън и към него се слага захарта също да се разтопи. Охладената смес се добавят в купата със сметаната и се разбърква. Добавя се и бакпулверът, смесен с брашното и се замесва тесто. Може да се добави още шепа-две брашно, за да се получи еластично и меко тесто. След това го увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 3 часа, за да стегне.
3. Охладеното тесто се разделя на 15 равни части и всяка част се разточва на правоъгълна тънка кора с размери приблизително: 23 см дължина и 7 см ширина. Опитайте се корите бъдат еднакви по дължина. Върху всяка кора подредете от черешите и навийте на руло, а краищата хубаво затворете. Подреждайте рулата в правоъгълна тава, покрита с намазена хартия за печена, и ги печете 10-15 минути на 180 градуса. Черешовите рулца трябва хубаво да се охладят.
4. Крем: Разбийте сметаната и пудрата захар с миксер и прибавете към сместа 70 гр. орехови ядки. Подредете рулата като къщичка (пирамидка). Първо се нареждат 5 рула и се мажат от всички страни с крема, след това отгоре се нареждат 4 рула + крем, след това - 3 рула + крем, 2 рула + крем и накрая - последното руло. Цялата торта се маже с останалия крем.
5. Манастирската къщичка се поръсва с останалите 70 гр. ядки и настърган шоколад. Тортата трябва да престои в хладилник поне 12 часа.
Колкото повече стои в хладилника, толкова е по-вкусна!