Мойте Рецепти
10 яйца
14 супени лъжици захар
щипка сол
5 супени лъжици какао на прах
10 супени лъжици брашно
1 пакетче бакпулвер
Крем:
700 мл прясно мляко
7 супени лъжици захар
8 супени лъжици брашно
150 гр. пудра захар
250 гр. нарязани желирани бонбони
Глазура:
250 гр. шоколад
250 мл сметана
шепа цели лешници
1/2 чаша захар
бучка масло
Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта, жълтъците, щипка сол и какаото. В тази пухкава смес добавете брашното, смесено с бакпулвера, като бъркате внимателно с тел. В голяма тава (предварително намазнена или покрита с хартия за печене) поставете сместа и печете на 180 градуса около 20-30 минути. Проверете с клечица дали тестото е печено - когато не залепва за клечицата, т.е. тя излезе суха, блатът е готов. Оставете го да се охлади и разрежете на две.
За крема: сложете млякото да заври в тенджерка. Отделете предварително една чаша мляко и в нея поставете брашното, след което разбъркайте, за да се получи гладка каша без бучки. Добавете на тънка струйка кашата към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване. Във вече гъстата смес добавете захарта и когато всичко се свари добре, дръпнете крема от огъня да се охлади.
Смесете го с предварително добре разбитите масло и пудра захар, след което разбъркайте или разбийте с миксер до хомогенна смес. Най-накрая прибавете в крема и нарязаните желирани бонбони, и разбъркайте. Съединете блатовете на тортата с крема, а може да намажете с него и отстрани. Разтопете шоколада в сметаната, като ги загреете на слаб огън. С получената глазура залейте тортата. След това разтопете захарта с маслото, докато се получи светъл карамел. Топнете вътре лешниците, като използвате щипка или малка лъжичка, и накрая ги поставете върху шоколадовата глазура.
Идея: ако приготвите тортата в по-малки формички, ще получите чудесни мини-шоколадови Маркизи!