Торта Маркиза - с богат шоколадов вкус, топяща се в устата глазура и хрупкави карамелизирани лешници

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта Маркиза - с богат шоколадов вкус, топяща се в устата глазура и хрупкави карамелизирани лешници
Торта Маркиза - с богат шоколадов вкус, топяща се в устата глазура и хрупкави карамелизирани лешници
admin
Добавена от: admin
24315
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

10 яйца

14 супени лъжици захар

щипка сол

5 супени лъжици какао на прах

10 супени лъжици брашно

1 пакетче бакпулвер

Крем:

700 мл прясно мляко

7 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 гр. маргарин или масло

150 гр. пудра захар

250 гр. нарязани желирани бонбони

Глазура:

250 гр. шоколад

250 мл сметана

шепа цели лешници

1/2 чаша захар

бучка масло

Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта, жълтъците, щипка сол и какаото. В тази пухкава смес добавете брашното, смесено с бакпулвера, като бъркате внимателно с тел. В голяма тава (предварително намазнена или покрита с хартия за печене) поставете сместа и печете на 180 градуса около 20-30 минути. Проверете с клечица дали тестото е печено - когато не залепва за клечицата, т.е. тя излезе суха, блатът е готов. Оставете го да се охлади и разрежете на две.

За крема: сложете млякото да заври в тенджерка. Отделете предварително една чаша мляко и в нея поставете брашното, след което разбъркайте, за да се получи гладка каша без бучки. Добавете на тънка струйка кашата към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване. Във вече гъстата смес добавете захарта и когато всичко се свари добре, дръпнете крема от огъня да се охлади.

Смесете го с предварително добре разбитите масло и пудра захар, след което разбъркайте или разбийте с миксер до хомогенна смес. Най-накрая прибавете в крема и нарязаните желирани бонбони, и разбъркайте. Съединете блатовете на тортата с крема, а може да намажете с него и отстрани. Разтопете шоколада в сметаната, като ги загреете на слаб огън. С получената глазура залейте тортата. След това разтопете захарта с маслото, докато се получи светъл карамел. Топнете вътре лешниците, като използвате щипка или малка лъжичка, и накрая ги поставете върху шоколадовата глазура.

Идея: ако приготвите тортата в по-малки формички, ще получите чудесни мини-шоколадови Маркизи!

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft