Тесто:
2 супени лъжици с връх мед
1 чаена лъжичка сода
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици вода
2 яйца
малко сол
2,5 чаени чаши брашно
100-200 гр. брашно за разточване
Крем:
800 мл. заквасена сметана (колкото повече, толкова по-добре)
1 чаена чаша захар
2-3 супени лъжици сладко по желание - сливи, вишни или горски плодове
1 чаша = 200 мл.
1. Две супени лъжици мед се поставят в тенджера с дебело дъно и се оставят да заврат с бъркане.
2. Прибавя се лъжичката сода, захарта, двете супени лъжици вода и малко сол и се разбърква. Сместа се вари при непрекъснато разбъркване на умерен огън, докато стане наситено тъмно оранжева, като карамел, но да остане течна.
3. Сваля се от огъня и се добавя маслото. Оставя се да се охлади малко, а през това време се разбиват добре двете яйца.
4. След около 10 минути яйцата се добавят във вече охладената медена смес и се бърка енергично, за да не се сварят от още топлата медена маса. Веднага след това се добавя и брашното. Добре се разбърква с лъжица, покрива се с капак или фолио и се оставя да почине малко - един час, а може и за два. Тестото е лепкаво, но след като изстине, става малко по-гъсто.
5. Разделя се на 8 части, които се разточват много тънко върху хартия за печене. Горната част непрекъснато наръсва с брашно, докато стане почти прозрачен блат. Така се разточват всички кори и се пекат на 200 градуса за 5-6 минути. Трябва да се наблюдават постоянно, защото бързо може да загорят.
6. С чиния с диаметър 20 см. се изрязват готовите кори, а остатъците остават за украса на тортата и се поставят да се сушат в още топлата фурна. Корите се отделят от хартията.
7. Приготвя се крем от сметаната и захарта. Достатъчно е само да се разбъркат с лъжица, докато се разтопи захарта.
8. На дъното на тортена форма се поставят 2 супени лъжици от сметаната и тогава се поставя първият блат. На всяка кора се поставят по 3 пълни супени лъжици от крема. Малко от нея може да се разбърка със сладкарска сметана или плодове от сладко, и да се постави в средата на тортата.
9. Когато се намаже и последният блат, всички остатъци се натрошават ситно на ръка или с пасатор. С малка част от тях се поръсва обилно тортата отгоре, а останалите се смесват с 1-2 супени лъжици от останалия крем. С тези трохи се облепва цялата торта отстрани.
Тортата трябва да престои поне една нощ в хладилника - казват, че колкото повече престоява, толкова по-вкусна става.