За блата:
1 пакетче масло
1 3/4 чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 чаша захар
3 големи яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
2/3 чаша прясно мляко
1/4 чаша вряща вода + 3 ч.л. нескафе на гранули (или 1/4 чаша прясно сварено кафе)
1/4 чаша качествено какао
1/4 чаша шоколадов чипс (натрошен шоколад)
За Мока-глазурата:
2 пакетчета (1 чаша) масло
4-4 1/2 чаши пудра захар
1/4 чаша прясно мляко
1 ч.л. нескафе
1/2 ч.л. оцет
1 ч.л. какао на прах
По желание: лешникови пурички за украса
За блата:
Загрейте фурната на 175°С, намазнете и покрийте с хартия за печене основата на две тортени форми с диаметър 18 см. Пресейте брашното с бакпулвера и солта в купа, смесете ги добре и оставете настрана. Сложете маслото и захарта в голяма купа и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа стане пухкава и лека. Продължете да биете с миксер на умерена скорост и добавете едно по едно яйцата, докато се поемат от сместа. Ароматизирайте с ванилията. Прибавете брашнената смес на 2 порции, като редувате с млякото и започнете и завършите с брашното. Отделете 1/3 от сместа в купа.
В малка купичка смесете какаото, нескафето и 1/4 от врящата вода, като разбивате добре, докато се получи гладък крем. Прибавете шоколада и разбъркайте внимателно с отделената част от тестото. С лъжица започнете да сипвате част от бялата и кафявата смес в една от формите, докато използвате половината количество и от двете смеси, и се стараете да ги редувате, така че да се получи шарка подобно на шахматна дъска. Прокарайте остър нож по шарката във всяка форма, така че да се получи спираловидна форма/шарка. Изпечете блатовете за 25-30 минути в загрятата фурна, докато при тест с клечка за зъби тя излезе чиста. Оставете ги да се охладят напълно върху решетка.
За глазурата:
Сложете мекото масло в голяма купа и разбийте на високи обороти с миксер, докато се получи пухкав крем. Добавете нескафето, какаото, млякото и оцета. На ниски обороти на миксера постепенно започнете да добавяте захарта, докато се поеме напълно, след това увеличете скоростта и прибавете постепенно сместа с кафето. Бийте на висока скорост, докато стане еднороден и пухкав крем. Може да се наложи да добавите още малко пресята захар, ако глазурата ви се струва течна. Трябва да се нанася лесно, но да е достатъчно твърда, за да запазва формата си.
Асемблиране на тортата:
Изравнете блатовете, ако има издутини в средата. Сложете първия блат върху тортена чиния и с шпатула нанесете слой от глазурата. Отгоре поставете другия блат, след което намажете цялата торта с тънък пласт от глазурата. Оставете в хладилник за поне 15 минути, за да стегне, след което разнесете и останалата глазура върху и отстрани на тортата. Загладете добре с шпатула (ще е по-лесно, ако навлажните шпатулата с гореща вода). Украсете според фантазията си (в случая – с натрошени лешникови пурички).