Торта Момински блян - малък разкош, пълен с орехи и шоколад! Интересна е процедурата на печене - двата блата се пекат не отделно, а един след друг, в един и същи съд. Името идва от там, че навремето момците приготвяли въпросния сладкиш, преди да се оженят.
Торта Момински блян
Продукти:
Кори:
- 5 яйца
- 250 гр. захар
- 1 чаша мляко 200 мл
- 1 чаша олио 200 мл
- 1,5 чаша смлени орехи
- 2 пълни догоре чаши брашно или 3 по-малки
- 1 пакетче бакпулвер
- тава/форма с размери 20х30 см
Пълнеж:
- 500 мл прясно мляко,
- около 6 с. л. захар,
- 2 пакетчета ванилова захар,
- 4-5 с. л. грис,
- 100-150 г шоколад за готвене,
- 150-200 г орехи
Заливка за изпечения блат:
- 300 мл прясно мляко
Глазура:
- 100 гр. шоколад
- 4-5 супени лъжици мляко
- 4-5 супени лъжици олио
Приготвяне:
1. Отделете белтъците и ги разбийте на пяна с миксер. Постепенно се добавят захарта и ванилията и се разбива до получаване на твърд сняг, който не пада от купата при обръщане.
Снимка: Youtube
2. След това добавете олиото, млякото и жълтъците, след което разбийте с миксер на по-бавна скорост. След това добавете пресятото брашно, след това бакпулвера и накрая смлените ядки. Разбийте отново с миксер.
3. Половината от сместа се изсипва в намаслена форма и се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. През това време пригответе крема.
Снимка: Youtube
4. Сварете млякото в тенджера, след което добавете захарта, ванилията и гриса. Намалете температурата и гответе 10 минути при непрекъснато бъркане.
Снимка: Youtube
5. Когато се сгъсти, добавете начупения на кубчета шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и смеси. След това свалете съда от котлона и добавете смлените орехи. Разбъркайте.
Снимка: Youtube
6. Изсипете сместа върху изпечената кора и разпределете равномерно.
Снимка: Youtube
7. Отгоре се разпределя втората половина от тестото за блата (предварително се разбърква малко). Връщаме сладкиша в горещата фурна и го печем още 20 минути на 180 градуса.
Снимка: Youtube
8. Изпеченият сладкиш се залива равномерно с 300 мл прясно мляко, докато е още горещ. Оставете да изстине и да поеме млякото, а през това време направете глазурата.
Снимка: Youtube
9. Разтопете шоколада с млякото и олиото в микровълнова или на водна баня, след което залейте тортата с глазурата.
Снимка: Youtube
10. Оставете тортата в хладилника за поне 3 часа или най-добре цяла нощ.
Снимка: Youtube
Да ви е сладко!
Снимка: Youtube