За блатовете:
3 х 5 белтъка
3 х 10 лъжици пудра захар
3 х 5 супени лъжици смлени орехи
3 х 2 супени лъжици брашно
За крема:
1 литър прясно мляко
15 zumanaca
10 супени лъжици захар
9 супени лъжици брашно
250 гр. пудра захар
250 гр. маргарин / масло
150 гр. смлени орехи
малко прясно мляко за сваряване на орехите
200 гр. шоколад
3 опаковки сметана с ванилия
200 мл прясно мляко или минерална вода за сметаната
Поставете на три места по 5 белтъка, 10 супени лъжици пудра захар, 5 супени лъжици орехи и 2 супени лъжици брашно. Брашното и смлените орехи разбъркайте внимателно лъжица. Разбийте белтъците на сняг със захарта, след което внимателно прибавете сместа от брашното и орехите. Изпечете на 180 градуса за около 25 минути всеки блат. Когато са готови, ги покрийте с кърпа, докато приготвяте крема.
За крема: 7 жълтъка смесете с 10 лъжици захар и 9 лъжици брашно. Разбийте ги на каша с малко от млякото. Добавете кашата към останалото врящо мляко и сварете гъст крем.
Разбийте останалите 8 жълтъка с 250 гр. пудра захар. Отделно разбийте 250 гр. меко, след което го смесете с разбитите жълтъци. Добавете получената смес внимателно към леко охладения крем. Към 1/3 от крема добавете 150 гр. орехи, попарени в малко прясно мляко. Към останалите 2/3 от крема добавете предварително разтопения шоколад.
Разбийте сметаната със студеното мляко или вода, и сглобете тортата като редувате: блат, шоколадов крем, орехов крем, кора, орехов крем, шоколадов крем, кора, шоколадов крем, орехов крем. Размажете добре крема около ръбовете на тортата. С останалия крем намажете тортата отстрани и отгоре.
Забележка:
Тортата е толкова вълшебно кремообразна, че блатът едва се усеща. Получава се доста голяма торта, но ще изчезне за минути, т.к. е по-вкусна и от най-вкусния шоколад.