Една от любимите торти, която винаги се изяжда до последната трошичка на рождени дни у дома. Реже се прекрасно, същевременно е сочна и кремообразна, а комбинацията от ядки и шоколад изглежда любима на всички.
Торта на тортите
Продукти за една кора (а са необходими три):
- 5 белтъка
- 8-10 супени лъжици пудра захар
- 2 супени лъжици брашно
- 5 супени лъжици смлени орехи
За крема:
15 жълтъка
1 л прясно мляко
5-10 с. л. захар
9 с. л. брашно
250 г масло
200-250 г пудра захар
200 г шоколад
200 г смлени орехи
180 г сметана за разбиване с вкус на ванилия
1 чаша студено мляко или газирана вода
За украса:
- може да се украси с разбита шоколадова сметана или бита сладкарска сметана, след което се добавя разтопен шоколад или сладко какао на прах. Ако правите тортата за специален повод, можете да я покриете с фондан и фигурки (готови или домашни).
Ако я приготвяте за всеки ден или не обичате фондан, можете да я залеете с шоколадова глазура или да я поръсите с настърган шоколад, смлени и натрошени ядки... Корите се пекат във форма или тавичка с размери 30х20 см. или с приблизителни размери.
Приготвяне:
След като застелете тавата с хартия за печене, веднага включете фурната да загрява на 200 градуса, защото тестото за корите се приготвя бързо. Отделете белтъците от жълтъците в отделни купички. Разбийте белтъците на пяна като постепенно добавяте захарта.
След като получите плътен и лъскав бял сняг, добавете пресятото брашно и смлените орехи, след което внимателно разбъркайте с лъжица, за да се изравнят съставките, но все пак сместа да остане пенлива и въздушна. Разстелете я равномерно във формата и я заравнете отгоре.
Снимка: YouTube
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 7 минути или преценете колко ви трябва. Повторете същата процедура още два пъти, т.е. изпечете общо три еднакви кори (преди сглобяване на тортата можете да напоите всяка кора малко с мляко, за да е по-сочна).
Снимка: YouTube
Приготвяне на крема: Отделете 200 мл мляко и сложете 800 мл мляко в тенджера да заври. Разбийте жълтъците на крем с 5 супени лъжици захар или добавете още по ваш вкус.
Снимка: YouTube
След това добавете 9 супени лъжици брашно и 200 мл прясно мляко, което отделихте. Разбъркайте добре, за да стане сместа еднородна, да няма бучки. Когато млякото заври в тенджерата, намалете котлона и добавете сместа с разбитите жълтъци.
Разбърквайте непрекъснато и гответе крема докато се сгъсти хубаво като пудинг. Оставете го настрана и веднага го разделете на две равни части. В едната част добавяме начупения на кубчета шоколад и бъркаме докато се разтопи. Това е шоколадовият крем.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
В другата част от крема се добавят смлените орехи, след което се разбъркват добре, за да се поемат и изравнят в топлата смес. Оставете двата крема настрани да се охладят, като разбърквате от време на време или ги покрийте с прозрачно фолио, за да не хващат коричка.
Когато изстинат, ги разбийте отново, след което към всеки добавете половината от маслото, предварително размекнато и разбито на пяна. Смесете ги с миксер до гладкост.
Снимка: YouTube
Остава да разбиете ваниловата сметана с млякото и да започнете сглобяването на тортата. Можете да го направите върху специална тортена чиния или във форма, застлана с фолио.
Снимка: YouTube
РЕДЕНЕ: кора, шоколадов крем, крем с орехи, кора, след това крем с орехи, кора, шоколадов крем, жълт крем... Оставете тортата да стегне добре в хладилника, като преди декориране е добре да сложите тортата във фризер за час.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
СЪВЕТ: Напръсках всички кори с малко мляко, за да станат още по-сочни.
Снимка: YouTube
Тортата се реже отлично, получават се перфектни парчета.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube