Торта Опера - симфония от кафе и шоколад

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Торта Опера - симфония от кафе и шоколад
Торта Опера - симфония от кафе и шоколад
admin
Добавена от: admin
9150
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блата:
4 (240-250 гр.) яйца
4 (150 гр.) белтъка
200 гр. пудра захар
200 гр. много ситно смлени бадеми
50 гр. захар
65 гр. брашно
40 гр. масло
Шоколадов крем-Ганаш:
200 гр. шоколад за готвене
180 гр. сметана
50 гр. масло на стайна температура
За крема от кафе:
250 гр. масло, размекнато на стайна температура
3 жълтъка
150 мл прясно мляко
100 гр. захар
1 лъжица разтворимо кафе
Сироп от кафе:
300 мл вода
150 гр. захар
1 лъжица разтворимо кафе
Шоколадов крем за долната кора от тортата:
70 гр. шоколад за готвене
1 супена лъжица олио
Шоколадова глазура за покриване на тортата:
120 гр. шоколад за готвене
50 гр. сметана
50 гр. масло

За блатовете:

Намажете тава за печене (36х31 см) с малко масло и застелете с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. 

За приготвянето на блатовете първо в купа смесете бадемите, брашното и пудрата захар. 
Разтопете маслото и го оставете да изстине. 
Разбийте белтъците с щипка сол и с постепенно добавяне на захарта продължите да биете, докато получите твърд сняг. Оставете настрана. 
В друга купа сложете яйцата и сместа от бадеми, пудра захар, брашно, и разбийте, докато сместа се изравни. Достатъчни са само 4-5 минути, не повече. Сега добавете и маслото, и разбийте за кратко, така че да се поеме от сместа. 


Изключете миксера и добавете белтъците на 2-3 порции, като леко разбърквате с шпатула, за да се хомогенизира тестото. 


Половината от сместа изсипете в тавата и печете 10-11 минути. Кората е тънка и бързо се пече, трябва да остане светла. 
Когато се изпече, извадете я от тавата в подходяща чиния, измийте тавата със студена вода (за да изстине), подсушете и отново леко намажете с масло и покрийте с хартия за печене. 
Изсипете и останалата смес и изпечете още един блат. Оставете ги да изстинат.

Пригответе сиропа от кафе: 
Водата, захарта и кафето поставете да заврат, оставете да се варят 2 мин, след което ги оставете да изстинат.

За крема от кафе: 
Разбийте леко жълтъците с половината от захарта (50 грама). Останалата захар с млякото поставете в тенджерка с незалепващо дъно на котлона. След като заври сместа, дръпнете настрана, добавете жълтъците и разбъркайте. Върнете на слаб огън и варете на водна баня 10 минути при непрекъснато разбъркване, като внимавате сместа да не завира. 
Прехвърлете в съд за разбиване и започнете да биете, докато кремът изстине. Проверете с пръст дали е достатъчно охладена сместа. 

След това към студения крем добавете кафето и постепенно добавете маслото. Разбивайте, докато кремът стане гладък. Оставете напълно да се охлади в хладилника.

За ганаша: 
Поставете шоколада и маслото на водна баня да се разтопят, а сладката сметана загрейте и добавете към  шоколада и маслото. Хубаво смесете, за да се изравни сместа. 
Оставете да изстине на стайна температура, но внимавайте да не се втвърди прекалено, защото при пълненето няма да залепне добре по кората и ще се отделя при разрязването на парчетата.

След като блатовете се охладят, от всяка кора отделете по 1/3. Така от 2-те кори ще получите и средната кора от тортата.

Сега пригответе и крема за долната кора: 
Разтопете шоколада с маслото на водна баня и намажете със сместа първия блат. Поставете в хладилник, за да изстине по-бързо и стегне шоколадът.

Сглобяване на тортата: 
На подложка за торта първо поставете блата с шоколад, така че шоколадът да бъде отдолу. С помощта на четка хубаво напоете блата със сироп от кафе и намажете с половината от крема с кафе. Поставете втората кора (двете нарязани третини от двата блата), напоете със сироп и намажете отгоре целия шоколадов крем-ганаш. Поставете третата кора и леко притиснете, за да се залепи, напоете със сироп от кафе и намажете с останалия крем от кафе. 
Оставете в хладилник, докато стегнат кремовете, преди да покриете с глазурата.

Приготвяне на глазурата:
На водна баня разтопете заедно шоколада, сметаната и маслото, и излейте сместа върху крема. Оставете глазурата да стегне и след това с няколко кубчета разтопен шоколад напишете думата Опера и изрисувайте ключа Сол.

Тортата се оставя да престои в хладилник, най-добре 1 ден, за да стегне напълно и да се слеят вкусовете. Тортата не е много висока и най-добре е да се сервира на правоъгълни парчета.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft