За блата:
4 (240-250 гр.) яйца
4 (150 гр.) белтъка
200 гр. пудра захар
200 гр. много ситно смлени бадеми
50 гр. захар
65 гр. брашно
40 гр. масло
Шоколадов крем-Ганаш:
200 гр. шоколад за готвене
180 гр. сметана
50 гр. масло на стайна температура
За крема от кафе:
250 гр. масло, размекнато на стайна температура
3 жълтъка
150 мл прясно мляко
100 гр. захар
1 лъжица разтворимо кафе
Сироп от кафе:
300 мл вода
150 гр. захар
1 лъжица разтворимо кафе
Шоколадов крем за долната кора от тортата:
70 гр. шоколад за готвене
1 супена лъжица олио
Шоколадова глазура за покриване на тортата:
120 гр. шоколад за готвене
50 гр. сметана
50 гр. масло
За блатовете:
Намажете тава за печене (36х31 см) с малко масло и застелете с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса.
За приготвянето на блатовете първо в купа смесете бадемите, брашното и пудрата захар.
Разтопете маслото и го оставете да изстине.
Разбийте белтъците с щипка сол и с постепенно добавяне на захарта продължите да биете, докато получите твърд сняг. Оставете настрана.
В друга купа сложете яйцата и сместа от бадеми, пудра захар, брашно, и разбийте, докато сместа се изравни. Достатъчни са само 4-5 минути, не повече. Сега добавете и маслото, и разбийте за кратко, така че да се поеме от сместа.
Изключете миксера и добавете белтъците на 2-3 порции, като леко разбърквате с шпатула, за да се хомогенизира тестото.
Половината от сместа изсипете в тавата и печете 10-11 минути. Кората е тънка и бързо се пече, трябва да остане светла.
Когато се изпече, извадете я от тавата в подходяща чиния, измийте тавата със студена вода (за да изстине), подсушете и отново леко намажете с масло и покрийте с хартия за печене.
Изсипете и останалата смес и изпечете още един блат. Оставете ги да изстинат.
Пригответе сиропа от кафе:
Водата, захарта и кафето поставете да заврат, оставете да се варят 2 мин, след което ги оставете да изстинат.
За крема от кафе:
Разбийте леко жълтъците с половината от захарта (50 грама). Останалата захар с млякото поставете в тенджерка с незалепващо дъно на котлона. След като заври сместа, дръпнете настрана, добавете жълтъците и разбъркайте. Върнете на слаб огън и варете на водна баня 10 минути при непрекъснато разбъркване, като внимавате сместа да не завира.
Прехвърлете в съд за разбиване и започнете да биете, докато кремът изстине. Проверете с пръст дали е достатъчно охладена сместа.
След това към студения крем добавете кафето и постепенно добавете маслото. Разбивайте, докато кремът стане гладък. Оставете напълно да се охлади в хладилника.
За ганаша:
Поставете шоколада и маслото на водна баня да се разтопят, а сладката сметана загрейте и добавете към шоколада и маслото. Хубаво смесете, за да се изравни сместа.
Оставете да изстине на стайна температура, но внимавайте да не се втвърди прекалено, защото при пълненето няма да залепне добре по кората и ще се отделя при разрязването на парчетата.
След като блатовете се охладят, от всяка кора отделете по 1/3. Така от 2-те кори ще получите и средната кора от тортата.
Сега пригответе и крема за долната кора:
Разтопете шоколада с маслото на водна баня и намажете със сместа първия блат. Поставете в хладилник, за да изстине по-бързо и стегне шоколадът.
Сглобяване на тортата:
На подложка за торта първо поставете блата с шоколад, така че шоколадът да бъде отдолу. С помощта на четка хубаво напоете блата със сироп от кафе и намажете с половината от крема с кафе. Поставете втората кора (двете нарязани третини от двата блата), напоете със сироп и намажете отгоре целия шоколадов крем-ганаш. Поставете третата кора и леко притиснете, за да се залепи, напоете със сироп от кафе и намажете с останалия крем от кафе.
Оставете в хладилник, докато стегнат кремовете, преди да покриете с глазурата.
Приготвяне на глазурата:
На водна баня разтопете заедно шоколада, сметаната и маслото, и излейте сместа върху крема. Оставете глазурата да стегне и след това с няколко кубчета разтопен шоколад напишете думата Опера и изрисувайте ключа Сол.
Тортата се оставя да престои в хладилник, най-добре 1 ден, за да стегне напълно и да се слеят вкусовете. Тортата не е много висока и най-добре е да се сервира на правоъгълни парчета.